Medvědí fitness trend pro štíhlé břicho

Právě teď je ten správný čas připravit se na příští letní sezonu, protože ploché břicho se zkrátka nevyrýsuje do týdne. Ale než se vrhnete na planking – svatý grál cviků na břicho – máme pro vás dobrou zprávu: Existuje totiž ještě efektivnější alternativa! Crawling je pro ploché břicho Planking 2.0.

Stejně jako planking, lze crawling neboli lezení začlenit do jakéhokoli tréninku, protože není potřeba žádné vybavení. Je pravda, že zní na první pohled divně, ale je to fitness trend, který by si nikdo neměl nechat ujít. Přesněji řečeno, medvědí lezení, známé také jako medvědí chůze, je dalším vývojem plankingu – pouze dynamičtějším, a proto ještě účinnějším pro ploché břicho. 

Bear Crawl je skvělý způsob, jak procvičit celé tělo s jasným zaměřením na svaly udržující střed těla a zároveň trénovat prostorovou koordinaci a kontrolu vlastního těla. Zatímco s prknem držíte pozici pouze staticky, s medvědím lezením pracujete aktivně dynamicky a stále udržujete trup přísně statický, abyste se mohli pomalu a kontrolovaně pohybovat vpřed. Crawling je takříkajíc moderní varianta pozice planku – Plank 2.0.

Jak to funguje?

Bear Crawl původně pochází z crossfitu, ale nyní se dostal i do studií pilates a jógy. Praktické je, že Bear Crawl nevyžaduje žádné vybavení a cvičit můžete kdykoliv a kdekoli. Stačí se postavit jako medvěd na všechny čtyři a mírně zvednout obě kolena nad zem. Nyní lezte vpřed s nataženýma rukama tak, že budete ovládat jednu ruku po druhé s opačnou nohou a pomalu se pohybovat vpřed. Opíráte se pouze o bříška nohou a rukou – a přesně jak název napovídá, chůze by měla připomínat chod medvěda.

Udržujte záda rovná a holeně rovnoběžné s podlahou – hlavu držte vždy v přímém prodloužení páteře a celé tělo v aktivním napětí. Břicho zůstává po celou dobu cvičení zatnuté, pánev je uvedena do stabilní neutrální polohy a lopatky jsou také kontrolované a zpevněné. V této poloze se posuňte vpřed na šest sérií asi 20 až 25 metrů, mezi jednotkami odpočívejte 90 sekund.

Jaké jsou výhody

Jste profík v plankingu, ale crawling je pro vás stále obtížný? To je úplně normální! Dynamický pohyb ztěžuje koordinaci více než jen statické prkno. Platí zde pravidlo: cvičit, cvičit, cvičit! Pokud těch šest sérií zvládnete bez problémů, lze medvědí lezení povýšit. Na to existuje mnoho variant: Můžete lézt dozadu, připevnit si závaží na kotníky a zápěstí, zvýšit rychlost pohybu, plazit se do stran a mnoho dalšího. Na rozdíl od plankingu crawling nabízí nekonečné možnosti! 

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat