Lepší sportovní výkony zajistí paprika

Považujete sušenou paprika za úplně obyčejné koření? Věřte, že pro sportovce je nedocenitelným pokladem! Zbavuje totiž únavy, prospívá kostem, tlumí bolesti a podporuje budování svalové hmoty.

Je všeobecně známo, že to, co jíte, může mít zásadní vliv na vaši energii při cvičení i samotné sportovní výsledky. A teď si představte, že tajemství efektivního tréninku máte po ruce, přesněji pak v kuchyni. Využijete ho? Pokud jste pro, otevřete kořenku s paprikou! Ať už je sladká, nebo pálivá, nabízí skutečně zajímavé benefity. A tady je máte černé na bílém! Nebo spíše na červeném…

Dobíječ baterek, který se vážně nezdá

Karotenoidy obsažené v tomto koření mohou povzbudit organismus, aby při cvičení využíval energii mnohem lépe. Že to zní až moc optimisticky? Ke stejnému závěru došla i jistá studie (1) z roku 2020, do které bylo zahrnuto několik desítek vysokoškolských atletů věnujících se cyklistice. Ukázalo se, že ti, kteří zvýšili příjem karotenoidů, zdolají delší trasy v rychlejším čase a navíc registrují menší únavu. Takže ani špetka nazmar, ať se o tenhle povolený doping neochudíte! Těšit se ale můžete i na další pozitivum.

Bolest? Neznám!

Co si budeme vykládat – sport někdy bolí. Ale s paprikou nemusí tolik. Ve složení tohoto sypkého ochucovadla se nacházejí i látky s analgetickým účinkem, které tlumí bolesti a zmírňují záněty (2). Nebudete tedy tolik trpět ani vy, ani váš pohybový aparát! A pozor, ve hře je i silná podpora při budování svalů.

Svalový růst prostě chcete

Paprika kromě jiného nabízí i draslík, vápník a fosfor, což jsou živiny, které příznivě ovlivňují nejen zdraví kostí, ale i budování svalové hmoty (3). I tohle sportovní výkonnost pochopitelně podpoří. Ke všemu její konzumace prokazatelně urychluje činnost metabolismu i spalování kalorií, takže přidá ruku k dílu také při hubnutí. Asi by to chtělo navýšit zásoby, nemyslíte?

Zdroje: (1) www.hsj.gr/medicine/effects-of-orally-ingested-paprikaxanthophylls-on-respiratory-metabolismduring-endurance-exercise-study-protocolfor-an-interventio.php?aid=26476, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426284/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/genome?term=AYRZ00000000&cmd=DetailsSearch






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat