Znaky přetrénovaného těla

25.12.2022 | Trénink

Dřete na své postavě a jste fanouškem posilovny? Pak možná máte svoji první svalovou horečku a krizi za sebou. Nebo taky ne. Víte, jak poznáte, že jste to v tělocvičně přehnali?

Někdy méně znamená více. Důsledné zapojování se do namáhavého cvičení den za dnem nebo násilné zvyšování intenzity může tělo dostat za hranice jeho možností. I když se necítíte komfortně, stále cvičíte? Věřte, že pokud není fyzický stres vyvážený správným odpočinkem, mohou následovat zranění a rozpad tkání. Nenuťte se do pohybu, pokud si myslíte, že vaše tělo vykazuje známky přepětí!

Pálivá bolest

Bolest svalů je po intenzivním tréninku normální, ale pokud je diskomfort intenzivnější než obvykle, navíc přetrvává po dlouhou dobu, existuje riziko, že si budete muset udělat pauzu a zpomalit. Pálivá nebo vystřelující bolest je indikátorem svalového napětí. Tento druh bolesti nezmizí ani při odpočinku. Hlavní je signály těla neignorovat a dopřát mu čas na regeneraci. Jakákoli nesnesitelná bolest představuje způsob, jakým vám tělo říká, abyste zpomalili.

Extrémní pocení nebo rudé tváře

Nadměrné pocení, špatná koordinace a abnormálně horký a zrudlý obličej při cvičení také není normální. To jsou příznaky vyčerpání z horka a lidé si je pod návalem hormonů vylučovaných při pohybu (konkrétně jde o dopamin, serotonin, endorfin, enkefalin a endokanabinoidy) nemusejí uvědomovat. Nejlepší postup, když si všimnete prvních problémů, je lehnout si se studeným obkladem na zátylku a také na čele. Zároveň pijte hodně vody, protože hydratace je důležitá.

Silné svalové křeče a bolest (náhlé změny)

Svalová bolest a křeče se také objevují, když je v nich nadměrné množství kyseliny mléčné. Toto nahromadění může ovlivnit svaly tím, že sníží schopnost tkání stahovat se, což vede k pocitu únavy a tíhy v rukou a nohou. Intenzivní cvičení pak vede k nízkým hladinám kyslíku ve svalech, který je nutný ke snížení obsahu laktátu. Výsledkem jsou náhlé svalové křeče a bolesti.

Podezřelé chutě k jídlu a průjem

Za metabolickou nerovnováhou opět stojí nadměrné nahromadění kyseliny mléčné v těle. Ta se podílí na změnách nálad, podezřelé chuti k jídlu, změnám trávení a problémům s gastrointestinálním traktem. Opět tedy platí, že při průjmu ve cvičení polevte, prostě jste to pohybem přehnali.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435910/ - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat