Lednové nadšení z posilovny většinou příliš dlouho nevydrží

Co se v lednu „upeče“, to v květnu už pořádně leze krkem. Nějak tak by se dala zhodnotit situace okolo novoročních sportovních předsevzetí. A proč nové členy posilovny nemají rádi zkušení mazáci, kteří tam chodí celoročně?

Každý rok je to stejné. Někde mezi vánočními svátky a Silvestrem si slíbíme, že hned od ledna začneme provádět radikální životní změny. Ty se nejčastěji týkají zdravějšího stravování, skoncování s kouřením, hubnutí a pravidelné fyzické aktivity. Pokud jde o poslední dvě předsevzetí, s velkým nadšením si zřizujeme drahou permanentku do posilovny. Co se ale děje pak? Tyto statistiky mluví asi za vše.

Pět měsíců a dost

Co se zpočátku jeví jako „malina“, z toho se později vyklube pěkně tvrdý oříšek. Z vědeckých výzkumů (1) vyplývá, že celých 80 procent lidí, kteří začnou v lednu sportovat, s docházkami do fitcentra končí v průběhu května. Tak jistě, svou roli zde může sehrát teplejší počasí, díky kterému se pohybové aktivity dají provozovat venku. Ale pravděpodobnější příčina prý bývá obyčejná ztráta motivace, domnívají se odborníci. S tou mohou souviset i následující řádky. Ve fitku totiž bývá dost dusno!

Zase jsou tu nováčci a zabírají místo!

Ledňáčci. Tak se poněkud hanlivě říká těm, které do sportu žene právě novoroční předsevzetí. A protože jich první dny nového roku vždycky bývá dost, stávajícím a letitým členům posilovny narušují obvyklý trénink. Musí totiž čekat, než se uvolní běžecký pás i jejich oblíbené posilovací stroje. A nemluvě o frontě vedoucí do sprchy! Tihle „mazáci“ si také všímají, že „ledňáčci“ mnohdy pořádně nevědí, co dělají, protože jim samozřejmě chybí zkušenosti. A co hůř – nebojí se to nevraživě komentovat! Jinými slovy, atmosféra tady nemusí být úplně přátelská, což potvrzuji i statistiky (2). Podle nich téměř polovině stávajících návštěvníků lednoví klienti posilovny nesmírně vadí a lezou jim na nervy.

Zdroje: (1) www.maristpoll.marist.edu/wp-content/uploads/2018/12/NPR_PBS-NewsHour_Marist-Poll_USA-NOS-and-Tables_New-Years-Resolutions_1812061019-1.pdf#page=3, (2) www.business.virtuagym.com/blog/how-to-deal-with-january-madness-in-your-fitness-studio/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat