Cvičení pro pracovníky na noční směny

01.12.2022 | Trénink

Tma je pro vás běžnou praxí, stejně jako pracovní výkon v době, kdy ostatní spí. Pracujete totiž na směny. Co to dělá s vaší tělesnou hmotností a jak je to s případným cvičením, ke kterému se odhodláváte?

V mnoha průmyslových i zdravotních odvětvích je noční směna nezbytnou součástí běžného pracovního dne. Práce v noci ale nutí tělo pracovat podle plánu, který jde proti jeho přirozeným cirkadiánním rytmům nastaveným matkou přírodou. Kvůli tomu je člověk náchylný k depresím, riziku srdečního infarktu, nerovnováze hormonů, rozhozenému metabolismu a přibírání na váze, neboť hormon leptin hraje klíčovou roli při regulaci tělesné hmotnosti, hladiny cukru v krvi a inzulinu. Práce na noční směny narušuje jeho produkci a cirkulaci. Možná, že se nadváze a obezitě chcete vyhnout pravidelným cvičením. Jenže kdy je ten správný čas?

Další důvod, proč se hýbat

Pokud pracujete na noční směny, je důležité naslouchat svým pocitům a všímat si hladiny energie před a po noční službě. Jestli se před odchodem do práce cítíte unavení, náladoví nebo vyčerpaní, pohybová aktivita vás může nakopnout víc než energetický nápoj. Podle americké kliniky Mayo cvičení bojuje proti stresu a úzkosti, zlepšuje vytrvalost, koncentraci a soustředění a zvyšuje energii a náladu.

Než se vydáte do práce, věnujte 30 minut nějaké formě kardiovaskulární aktivity, jako je plavání, jízda na kole nebo běh. Jezděte do práce na kole a víc choďte pěšky. V případě, že to vaše pracoviště umožňuje, mějte pod stolem pár lehkých závaží, stabilizační míč či odporové pásy. Během směny provádějte posilovací cviky, jako jsou kliky, nebo se jděte projít po okolí. Zároveň věnujte pozornost provádění lehkého strečinku. Pro redukci úzkosti preferujte jógu a taj-či.

Najděte si svůj nejlepší čas

Obecně platí, že nejlepší denní doba pro cvičení pracovníků na noční směny do značné míry závisí na preferencích jednotlivce. Věnujte tedy jeden týden cvičení před, během a po směně a vysledujte, které časové okno vám osobně sedí nejvíc. Bez ohledu na to, kterou denní dobu si vyberete, přistupujte ke cvičení, jako by to byla důležitá schůzka, kterou nemůžete vynechat. Spojte se s kolegou, stáhněte si fitness aplikaci, udělejte cokoli, co vám pomůže v dosažení cílů a udrží vaši motivaci. Kromě cvičení jezte zdravou a vyváženou stravu a dbejte na dostatek spánku.

Zdroje: názor autora - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat