Výběr té správné sportovní aktivity

30.11.2022 | Trénink

Je v podstatě jedno, proč jste se rozhodli…zkrátka jste se rozhodli. Rozhodli jste se, že chcete svůj volný čas trávit aktivnější, že chcete pro své tělo něco udělat. Být silnější, odolnější, a možná také lépe vypadat. Je to tak?

Rozhodnutí padlo, ale teď: co dál? Jakou aktivitu zvolit? Bude vás to ve fitku bavit? A co běhání? Nebo tenis? Nebo skupinové lekce? Plavání? Cyklistika? Možností je tolik, až se vám z toho motá hlava a nemůžete se rozhodnout…

Pojďme se tedy společně podívat na benefity jednotlivých aktivit, které vám s rozhodováním mohou pomoci.

Ujasnit si priority

Máte rádi věci uspořádané a pravidelné nebo preferujete ležérnější přístup? Děláte rádi věci sami za sebe nebo vás spíše láká být součástí skupiny/týmu?

Zvažte případné problémy

Cvičení o samotě

Máte dostatečně silnou motivaci k tomu, abyste se do cvičení vrhli sami? Pokud ano, je pro vás cvičení „sólo“ skvělá volba, obzvláště pokud vám váš nabitý program brání vytyčit si konkrétní část dne, kdy budete aktivní.

Kamarád na tréninky

Pokud se rozhodnete cvičit s někým dalším, může to být rovněž motivační nástroj, jelikož přece nechcete svého tréninkového kamaráda zklamat tím, že společný tréning odpískáte.

Týmové sporty a skupinové lekce

Tyto vám zase poskytnou šanci rozšířit váš společenský kruh apod.

Případně můžete aktivity prolínat a různé dny v týdnu vyhradit jinému druhu sportu. Ovšem je důležité mít na paměti, že různé fyzické aktivity přináší různé výsledky. Stanovení vašich zdravotních cílů a priorit vás nasměruje k té správné aktivitě pro vás.

Například: Zátěžové aktivity jako je rychlá chůze, běh nebo jízda na kole, jsou skvělou volbou pro regulaci hmotnosti, protože vám pomohou se spalováním (laicky řečeno) apod.

Tipy pro výběr pohybové aktivity

Nyní se podívejme na celou věc trochu konkrétněji.

Uvnitř, nebo venku?

Vnitřní aktivitu zvolte, pokud vás trápí extrémy počasí, jako je horko nebo zima. Zkrátka pokud nejste typ, který by šel běhat ven i v dešti nebo chladu. Požitek je totiž klíčem k dodržování cvičebního plánu. Vyberte si proto činnost, která vás baví, ne takovou, o které si myslíte, že je pro vás ‚dobrá‘.

Zamyslete se. Měli jste v dětství nějakou oblíbenou pohybovou aktivitu, jako je jízda na kole nebo basketbal? Pokud ano, proč jí nedát znovu šanci?

Buďte realističtí také vůči svému současnému zdraví a úrovni kondice. Pokud jste začátečník, fyzická náročnost některých aktivit (např. běh) může být zpočátku příliš velká. Vyberte si zprvu méně náročnou alternativu a postupně přidávejte.

Cyklistika

ANO: Jízda na kole je zátěžová aktivita, která je šetrná ke kloubům. Spálíte spoustu kalorií a zlepšíte si vaše kardiovaskulární zdraví.

ALE: Nezapomeňte se však o své kolo dobře starat (výběr kola konzultujte s odborníkem), buďte realističtí s výběrem terénu a nepodceňujte výbavu. Bezpečnost především.

Členství v posilovně

ANO: Fitka mají širokou škálu vybavení a často nabízejí také skupinové hodiny, jako je aerobik nebo HIIT, případně můžete využít možnosti instruktora, který vám poradí, jak správně používat vybavení abyste snížili riziko zranění.

ALE: Členství v posilovně však může být finančně náročné, a pokud nehodláte chodit pravidelně, nemusí se vám to vyplatit. Navíc je potřeba počítat se špičkami, například po práci, kdy jsou fitness centra velmi vytížená. Pokud vás tedy ruší větší množství lidí na jednom místě, zvolte jinou aktivitu.

Domácí fitko

ANO: Mezi nejběžnější domácí výbavu jednoznačně patří cyklo trenažér, běžecký pás nebo veslovač (případně steppery apod.)  Ideální volba pro ty, kteří tráví drtivou část dne doma bez možností si spontánně odskočit (například rodiče malých dětí) nebo pro ty, kteří nechtějí cvičit venku nebo v tělocvičnách. Navíc můžete cvičit při sledování televize nebo poslechu hudby.

ALE: Výbava domácího fitka však může být dosti finančně náročná nemluvě o prostoru v menších bytech. Zvažte proto, zda se hodláte aktivitě skutečně věnovat pravidelně a dlouhodobě, abyste pak vybavení nemuseli složitě prodávat přes fitness bazary s popiskem „jen mi leží v obýváku a práší se na něj“. 

Běh

ANO: Běh je jeden z nejlepších způsobů, jak zvýšit svou kardiovaskulární kondici a spálit spoustu kalorií. Potřeba vybavení je minimální (i když investici do kvalitních běžeckých bot není radno podcenit)

ALE: Zvažte ovšem, zda vaše tělo zvládne pravidelnou zátěž zejména v kloubech, vazech a šlachách.

Plavání

ANO: Plavání je ve své podstatě nenáročná aktivita. Voda nadnáší vaše tělo, takže riziko poranění pohybového aparátu je malé. Pohyby těla při plavání rovnoměrně zatíží a protáhnou celé vaše tělo, především svaly zad, hrudníku a paží. Plavání je ideální formou cvičení pro většinu lidí, zejména v rámci rekonvalescence nebo v případě starších či obézních lidí.

ALE: Plavání je však dovednost, kterou si neosvojíte hned. Je proto vhodné absolvovat lekce plavání, pokud jste začátečník.

Týmové sporty

ANO: Týmové sporty jsou především o přátelství a zábavě. Většina týmových sportů, jako je fotbal nebo nohejbal, je zároveň tak trochu kardio, protože se při něm slušně zapotíte a vynakládáte tzv. výbušnou aktivitu.

ALE: Povaha „stop-start“ většiny týmových sportů však může zatěžovat vaše klouby a vazy, což může zvýšit riziko poranění, zejména kolen a kotníků. Týmové sporty navíc bývají sezonní, tudíž budete potřebovat cvičební plán mimo sezonu.

Silový trénink

ANO: Silový trénink zahrnuje trénink se závažím, trénink s vlastní vahou, cviky s odporovou gumou apod. Posiluje kosti, buduje svaly a spaluje kalorie. Nezapojuje pouze cílové svaly, ale také okolní svaly, čímž zlepšuje celkové držení těla a svalovou výdrž.

ALE: Silový trénink však nezvládnete ze dne na den. Fyzičku je potřeba budovat postupně. Nesprávná technika nebo pokus o tahání větších vah, než zvládnete, vás vystavují riziku velmi nepříjemných zranění. Nechte si proto odborně poradit od fyzioterapeuta a zpočátku cvičte pod dohledem instruktora.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat