Zvedání lehčích činek vede k rychlejšímu svalovému růstu

Nic se nemá přehánět. Tak proč zvedat ty nejtěžší činky, když k nárůstu svalové hmoty bohatě stačí ty lehčí? A klidně výrazně zkraťte i dobu tréninku, bude to jen k užitku.

Ach, to posilování! Také si myslíte, že pro rychlý svalový růst je v posilovně nutné zvedat jen extrémně těžká závaží a trávit tam většinu volného času? Ono to tak zřejmě vůbec není. Co když stačí jen polovina váhy i časového nasazení? Zní to jako sen? Vítejte v nové fitness realitě!

Čím méně, tím lépe?

Někdo chce být celkově větší, zatímco jiný touží spíše po zpevnění. Buď jak buď, nová studie (1) uskutečněná australskou vysokou školou Edith Cowan University, jejímž autorem je tamní japonský profesor Ken Nosaka, přináší hodně zajímavá zjištění. Z jejích poznatků vyplývá, že pro rychlejší nárůst svalové hmoty je mnohem efektivnější posilovat s nižší hmotností. A pozor – skvělých výsledků se dá dosáhnout i v případě, že svůj obvyklý trénink zkrátíte na polovinu, což prokázal zase jiný výzkum (2), tentokrát publikovaný v magazínu European Journal of Applied Physiology. Na tohle jistě uslyší všichni, kteří nemají času nazbyt a perou se s nabitým pracovním programem! Ale jak to, že najednou všeho stačí tak nějak méně?

Proč se zbytečně huntovat

„Naše výsledky jen posílily předchozí vědecké domněnky. Zaměření na excentrické svalové kontrakce, při kterých se prodlužují aktivované svaly, je pro zvýšený síly i objemu zkrátka efektivnější,“ objasňuje profesor Ken Nosaka (1). Ten dodává, že tedy i ti, kteří sníží váhu zvedaného závaží, mohou dosáhnout úžasných sportovních cílů. Chcete si to ještě více pojistit? Nezapomínejte ani na správný jídelníček.

TOP potraviny, které vás podpoří

Seznam potravin, které vám zcela jistě pomohou nabrat svalovou hmotu, je dlouhý. Takže si tu svoji chuťovku určitě vyberete! Na nákupní seznam si připište libové červené maso, vajíčka, ryby, oves, ořechy, rozinky a řecký jogurt. Dobrou volbou jsou i sójové boby, mořské plody, ananas, krůtí prsa a luštěniny (3).

Zdroje: (1) www.ecu.edu.au/newsroom/articles/research/less-gym-time-same-results-why-lowering-weights-is-all-you-need-to-do, (2) www.springer.com/journal/421?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566799/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat