Kegelovy cviky pro pevné pánevní dno

Když se oslabí svaly pánevního dna, předpovídá to mnoho komplikací. Patří mezi ně i inkontinence a vaginální prolaps, což způsobuje sestup orgánů. Naštěstí jsou tu Kegelovy cviky, které těmto stavům předcházejí. A ještě zlepšují milostný život!

Kegelovy cviky. Zní to jako něco, co se provádí v rámci nějaké nutné rehabilitace, a to na lehátku ve vymrzlé ordinaci polikliniky? Možná ano, ale realita se od této vidiny dosti liší. Toto cvičení, které vymyslel v roce 1948 americký gynekolog Arnolg Kegel, můžete provádět i doma, a to kdykoli si vzpomenete. Proč mu věnovat pár minut každý den? Tyto tři důvody jsou výmluvné až až!

Oslabené pánevní dno

Není žádným tajemstvím, že svaly pánevního dna s přibývajícím věkem ochabují, což vede k inkontinenci neboli nechtěnému úniku moči. Kegelovy cviky však tuto oblast posilují, čímž této nepříjemné komplikaci pomáhají předcházet. „Když ženy procházejí menopauzou, bývá inkontinence běžná. Snižuje se hladina estrogenu a ochabující svaly ztrácejí schopnost podpory močového měchýře, kvůli čemuž je extrémně citlivý. K úniku moči pak dochází při smíchu, kašlání nebo zvedání těžkých břemen,“ potvrzuje australská fyzioterapeutka Anna Scammell. Dluždo ovšem dodat, že lékaři tyto cviky doporučují i v těhotenství, po porodu nebo po operačním zákroku v oblasti pánve. Pokud si na ně uděláte čas, odměnou vám může být i výrazně lepší sexuální život.

Dávka nové vášně

Kegelovy cviky sice nevyřeší všechny problémy související se sexem, ale nelze jim upřít, že slibují mnohem silnější orgasmy. Je to proto, že stimulují krevní oběh, což má příznivý vliv na vzrušení i vaginální lubrikaci. Přímo působí také na svaly, které se během vyvrcholení stahují, což zajistí intenzivní prožitky. A třetí pádný důvod, proč jim dát šanci?

Žádný sestup orgánů

Vaginální prolaps. Zní to děsivě? Poněkud děsivé to také je. Dle názoru zmíněné fyzioterapeutky Anny Scammell tento stav do určité míry postihuje zhruba 50 procent žen. Dochází k němu proto, že ochabující svaly umožňují sestup orgánů, jako je močový měchýř a děloha, do pochvy. Zaručeným preventivním opatřením jsou však Kegelovy cviky! Jejich přesný popis naleznete třeba na internetu, tak se zkuste podívat…

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555898/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat