Fígle podporující spalování kalorií při chůzi

17.09.2022 | Trénink

Chůze je nepřirozenějším pohybem, díky kterému lze i zhubnout. Ovšem úlevy nečekejte. Líná procházka parkem vás špíčků nezbaví, je třeba trochu přitvrdit! Co si vzít s sebou na cesty a kdy se kalorie spalují nejrychleji?

Redukce tukových buněk ve stylu „noha nohu mine“ je vlastně poměrně snadná. Pro efektivní hubnutí se hodí chůze ve svižnějším tempu, tedy takovém, kdy jste lehce zadýchaní. V číslech to představuje tempo v rozmezí 4–6 km za hodinu. Za 60 minut v tomto tempu se dá spálit až 400 kcal, což představuje kupříkladu jednu večeři složenou z candáta (150 g), vařené rýže natural (55 g) a zeleninového salátu (50 g polníčku a 50 g papriky s kapkou olivového oleje). Chůze je velmi jednoduché a levné cvičení, jež vám může pomoci spálit spoustu kalorií, a dokonce víc, než se obecně udává (1). Stačí ji zajímavým způsobem zintenzivnit.

Uzemněte se!

K metodám, díky kterým se dá zvýšit spalování kalorií během chůze, patří nošení batohu – třeba s pár knihami. Díky této hmotnosti bude vaše tělo automaticky pracovat tvrději a efektivněji. Intenzitu také můžete zvýšit s pomocí závaží na kotníky (2) (k dostání ve sportovních potřebách, přičemž cena se pohybuje okolo dvou set korun).

Chůze se dá zároveň kombinovat s další pohybovou aktivitou, jako jsou dřepy, výpady, kliky či vysoká kolena (skipping) – cílem je dostat stehno až do vodorovné polohy. (Odraz vychází z přední části chodidla.) Ať už zvolíte dřepy nebo právě skipping, docílíte zrychlení srdečního tepu a zapojení dalších svalů v těle, které při chůzi nepoužíváte (2).

Volte náročnější trasy

Chůze do kopce či do schodů je další a velmi efektivní metodou, jež bojuje proti nechtěným špíčkům. Má výrazný dopad na hýžďové svaly, lýtka, srdeční frekvenci a spálené kalorie. Proto si pro své cíle vybírejte fyzicky náročnější trasy, na postavě se to pozitivně podepíše. Navíc platí, že chůze jako součást každodenní rutiny zlepšuje schopnost pružně myslet tím, že podporuje mozek ke stálému toku kreativních myšlenek (2)!

Zkuste indiánský běh

Pakliže už něco máte nachozeno, přičemž nejste spokojeni s tím, co vám váha ukazuje, přejděte k indiánskému běhu. Jedná se o typ pohybu, při kterém se střídá běh s chůzí. Dokud můžete běžet, běžíte, potom zpomalíte do chůze, při níž si odpočinete, a opět se rozeběhnete. Je možné také určit intervaly, střídat například minutu běhu s pěti minutami chůze (2).

Nejčastější chyby

Mnoho lidí si myslí, že chůze je natolik snadná a přirozená, že při ní nelze dělat chyby. Opak je však pravdou. Nechoďte se špatným držením těla a nehrbte se. Bude to mít vliv na vaše záda a míchu. Při chůzi mějte uvolněná ramena, noste kvalitní obuv a pravidelně pijte (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3282085/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3064872/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4481680/ 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat