Když auto vyměníte za jízdní kolo

30.06.2022 | Trénink

Pohonné hmoty jsou drahé, což je jeden z důvodů, proč je lepší chodit pěšky, nebo jezdit na kole. Konkrétně cyklistika je jednoduchá, cenově dostupná a ekologická forma cvičení, která poskytuje výhody pro fyzické i duševní zdraví. Co všechno dělá s tělem a myslí?

V roce 1817 Karl Drais vynalezl drezínu, která fungovala na principu dnešního dětského odrážedla. Tenhle předchůdce jízdního kola měl řiditelné přední kolo a jezdec se odrážel od země nohama (1). Od té doby uplynulo hodně vody, dnes se v Česku pravidelným projížďkám věnuje pravidelně přibližně 36 % obyvatel, přičemž lékaři na bicykl pějí jen samou chválu (2). Z jakých důvodů? Tohle jsou ty největší zdravotní přínosy cyklistiky!

Přispívá k dobré náladě

Hezké počasí, vítr ve vlasech, žádné stání v dopravní zácpě. Svůj den můžete začít pozitivně tím, že se vydáte na ranní jízdu na kole. Tento druh pohybu přivádí na jiné myšlenky, může zlepšit kognitivní funkce u dětí i dospělých a snížit stres (3). Další dobrou zprávou je, že na rozdíl od některých jiných sportů cyklistika nevyžaduje vysokou úroveň fyzických dovedností.

Kontroluje tělesnou hmotnost

Každodenní fyzická aktivita je jedním z nejlepších způsobů, jak si udržet optimální váhu. Jízda na kole spaluje kalorie, zvyšuje rychlost metabolismu a je důležitou součástí hubnoucího režimu. Pokud máte nadváhu, jezděte přibližně 40 minut denně. Zredukujete podíl tělesného tuku a zároveň se dočkáte větší odolnosti a vytrvalosti, tedy lepší svalové síly. Cyklistika posiluje hýžďové svaly, hamstringy, stehna i lýtka (3).

Pečuje o srdce

Jen si tak šlápnout do pedálů a nasát čerstvý vzduch! Na kole jezděte pravidelně, cyklistika stimuluje srdce, plíce a krevní oběh, čímž snižuje riziko srdečních onemocnění. Jízda na bicyklu pomáhá při zocelování srdečních svalů, řízení klidového pulsu a snižování hladiny krevního tuku (jako krevní tuky se označují lipidy přítomné v krevním oběhu). Pokud minimálně přes léto vyměníte auto za kolo, upravíte svůj krevní tlak i vysokou hladinu cholesterolu (3).

Zlepšuje zdraví plic

Pokud se rozhodnete pro jízdu na kole, zlepšíte své dýchání. Plíce při jízdě dostávají čerstvý kyslík, tedy aspoň pokud dýcháte správně, zhluboka. Při nedostatečně hlubokém nadechování se zrychluje srdeční tep, zvyšuje krevní tlak a snižuje efektivita oběhového systému (3). Kyslík pak při zátěži chybí především svalům, tak na to pozor!

Hodí se i pro pacienty s onemocněním kloubů

Cyklistika buduje sílu, rovnováhu a koordinaci. Jízda na kole je ideální formou cvičení, pokud máte osteoartrózu, protože jde o pohyb s nízkým dopadem, který klouby zatěžuje jen v malé míře (3).

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Handcar, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Cyklistika_v_Česku, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060010/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat