Přebytečný tuk odběhne s běháním

Běh je a zůstává pravděpodobně nejoblíbenějším kardio tréninkem, pokud se chcete zbavit přebytečného tuku a zhubnout. Jak často byste ale měli běhat, aby to spalování tuků mělo nějaký účinek?

Běh je osvědčená metoda, jak spolehlivě zvýšit vytrvalost a ztratit nadbytečný tělesný tuk. Střídáním lehkého běhu a krátkými sprinty samozřejmě docílíte mnohem většího efektu. Abyste dosáhli nejlepších výsledků z hlediska spalování tuků, musí být doba trvání a délka vždy konzistentní (1).

Abyste zhubli, hýbejte se každý den

Člověk, který chce zhubnout, by měl v ideálním případě dosáhnout určitého množství cvičení každý den. To se však velmi silně liší od člověka k člověku. Pokud jste zkušený běžec, můžete trénovat pět až šest dní v týdnu. Tělo je zvyklé běhat, takže se může lépe vyrovnat s námahou, aniž by se zranilo. Pět až šest dní může znít hodně i pro milovníky běhu. Je naprosto v pořádku běhat "jen" každý druhý den a mezi tím trénovat jinak (2).

Rozmanitost tréninku

Při cvičení je vhodné kombinovat pohyby (3).  Tři dny v týdnu stačí k ideálnímu spalování tuků. Snížíte tím riziko zranění a stále máte dostatek času na další tréninky, jako je jízda na kole, plavání nebo posilování – a i na odpočinek vám zbyde čas. V dalším bodě se odborníci také shodují: Dostatečná příprava na běžecký trénink je nesmírně důležitá (4). Zvláště pokud tréninkový plán obsahuje několik jednotek týdně.

Tělo také potřebuje přestávky

Ať už jste začátečník nebo profesionální běžec, čas od času byste si měli ulehčit – a střídat intenzivní běhy s mírnými jednotkami nebo kratší sprinty s jógou. Pro maximalizaci spalování tuků Holland doporučuje dodatečně podporovat krevní oběh a posilovat svaly, aby se vybudovalo více svalové hmoty, což zase čerpá energii z tukových buněk. Jinými slovy je kromě běhu povinný i silový trénink. Kromě toho ani ten nejlepší trénink nebude účinný, pokud nebudete rozumně jíst. Jídelníček by se měl skládat především z bílkovin, zdravých tuků a sacharidů (5).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4579257/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1402378/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7300209/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26694507/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3931336/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat