Běhat popředu je nuda

Běhat pozadu? Vypadá to možná podivně, ale tento způsob je vychvalován odborníky i fitness trenéry. Oproti „klasice“ tolik nezatěžuje kolena a více zapojí hýžďové svaly. A jaký má tohle všechno vliv na spalování tuků?

Zastánců běhu je spousta. A jeho výhod ještě víc! Neříká se snad, že tento sport krotí stres, navozuje dobrou náladu a zpevňuje tělo? Nebo že zlepšuje činnost srdce i plic, zatímco pomáhá regulovat škodlivý cholesterol, předchází osteoporóze a zkvalitňuje spánek? Údajně má příznivý vliv i na imunitní systém a libido (4). Navzdory všem těmto benefitům je pro vás hodně nudnou záležitostí? Co kdybyste změnili směr?

Dozadu hleď!

Svět se možná už dočista zbláznil. Ale čemu to vadí? Podle nedávných vědeckých údajů si stále více lidí běh zpestřuje tím, že běží pozpátku. Řekněme si upřímně, že tenhle způsob zřejmě zajistí pozornost kolemjdoucích, což pro každého nemusí být tak docela příjemné a vítané. Ovšem když nad nevěřícími pohledy mávnete rukou, může vám tahle neobvyklost dost prospět (1). Jak a v čem?

Menší zátěž na kolena

Jde-li o běh „klasický“, řada sportovců si stěžuje na bolest kolenou, a to zejména po zdolání delší vzdálenosti. Takové nepříjemnosti jdou ale stranou, pokud se zkusíte zapotit „zpátečnicky“. Alespoň podle jisté britské studie (3). Ačkoli opačný směr běhu nemusí být praktickým řešením, na základě našich získaných poznatků jsme došli k závěru, že skutečně omezuje zatížení kolenního kloubu. No vida, klouby tedy ušetříte, ale svaly se žádných úlev nedočkají. Naopak!

Větší zátěž rovná se hezčí zadek

Když běžíte směrem vzad, méně využíváte lýtkové svaly, ale ty hýžďové pracují intenzivněji. Obecně je to náročnější a tím i efektivnější (1). Ttato „disciplína“ je vyhledávaná hlavně mezi profesionálními boxery, kteří si jejím prostřednictvím budují vytrvalost a kardiovaskulární sílu. A jak je to s tuky? Tak teď se vůbec připravte na šokující perličku. Jistý jihoafrický průzkum (2) prokázal, že ženy, které se pravidelně věnují běhu pozpátku, ztratí za šest týdnů bezmála 3 procenta tělesného tuku.

Zdroje: (1) www.puregym.com/blog/top-fitness-trends-2022/, (2) www.futurity.org/running-in-reverse-takes-pressure-off-knees/, (3) www.researchgate.net/publication/7959292, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4579257/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat