Zvýšení motivace pro běhání

Běháním si chceme vyčistit hlavu. Cítit vítr ve vlasech a sílu v nohách. Běhání je zábava. Běh je fitness. Běh je relaxace, meditace a rytmus.  

Všichni víme, že běhání je pro nás opravdu dobré. Máme pro vás tipy, které vám připomenou, proč jste začali běhat, a pomohou vám pokračovat. Krok za krokem. metr po metru (1). Vydržte a užijte si to!

Výmluva neexistuje

Běhat bez velké přípravy zvládne téměř každý. Běhat můžete bez drahého vybavení, členství v klubu nebo dlouholetého studia. Trasa začíná a končí u vašich vlastních dveří. Jednodušší už to být nemůže.

Vyběhejte si mládí a zdraví

Podle dánské studie (Copenhagen City Heart Study) může lehký pravidelný běžecký trénink prodloužit život i o pár let. Optimální jsou dva až tři tréninky po 1–2,5 hodiny týdně. Zlepšené zdraví a fyzická kondice nesmírně zvyšují kvalitu života. Pokud tohle není ta nejlepší motivace, tak co už?

Darujte si štěstí

Kdo to zkusil, ten pocit zná. Po chvíli na nohou se vám hlava sama vypne. Jen postupujete dopředu. Dál a dál. Myšlenky se netočí kolem domácnosti, práce, rodiny nebo vás samotných. Tato relaxace je při běhání jedním z největších darů. Že ten pocit neznáte? Pak jste nikdy asi neběhali.  

Spalujte kalorie

Pokud chcete zhubnout – nebo aspoň nepřibrat, můžete pravidelným vytrvalostním sportem spálit spoustu kalorií. Zdlouhavé diety jsou nadbytečné, postačí plán zdravé výživy s pravidelným joggingem. 

Mějte na paměti cíl

Proč vůbec chcete běhat? Chcete být fit, štíhlejší, sportovnější? Na gauči to nepůjde. Přemýšlejte o tom, než se na něj vůbec posadíte. Pokud se neposadíte, nemusíte se snažit znovu vstát.

Dopřejte si pocit úspěchu

Dřív jste běhali mnohem častěji a pak už to prostě nešlo? Nedávejte si příliš vysoké, těžko dosažitelné cíle. To může odradit a sebrat zábavu z běhání. Stanovte si realistické cíle, jeden po druhém, a odměňte se filmem, holčičím večerem nebo novým běžeckým oblečením. Díky tomu je to opět zábava. 

Udělejte z běhání pravidlo

Zakotvěte běhání pevně do svého plánu a pečlivě ho dodržujte. Vytvořte si tréninkový plán. Běhejte vždy ve stejné dny a časy – ať už v zimě nebo v létě. Vaše tělo si zvykne. Natolik, že budete opravdu naštvaní, pokud vynecháte byť jen jednou. Po krátké době už vás nepřesvědčí ani výmluva, že máte tolik jiných věcí na práci.

Najděte si spolehlivého tréninkového partnera

Běhat je nejlepší s přítelem, který je stejně líný. Můžete se „předbíhat“ navzájem. Pokud uděláte z běhání rutinu a pravidlo, určitě ji nebudete chtít zrušit a nechat svou kamarádku na holičkách. V opačném případě se budete cítit ještě víc špatně. 

Nic není dokonalé hned

První po-tréninková depka určitě přijde. Takže se na to včas připravte. Bude se vám zdát, že fyzická výkonnost i přes veškerou snahu stagnuje. Přichází bod, kdy kila již neklesají a svaly nerostou. Jen vydržte a mějte trpělivost. Považujte za úspěch, že jste se dostali tak daleko a dopřejte svému tělu čas od času pauzu. Kdo vydrží, toho dříve nebo později čeká odměna. 

Veďte si tréninkový deník

Zapište si přesně, kdy a jak dlouho jste běželi. Běžel jste tentokrát déle a bez námahy? Pokud to dáte na papír, uvidíte, že úspěchu dosáhnete mnohem rychleji, než jste si mysleli. Protože nic není víc motivující než váš vlastní pokrok.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34715913/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat