Zdravé cvičení krok za krokem

Cvičení je zdravé, udržuje tělo fit a postavu štíhlou a pomáhá nám zhubnout nechtěná kila – pokud budete dodržovat několik základních pravidel. Na co byste si měli při cvičení dát pozor především?

Ať už cvičíte pravidelně, nebo jste se rozhodli začít něco dělat pro své zdraví a postavu, je potřeba dbát nejen na správné provedení cviku, abyste si naopak neuškodili, ale i na hygienu při cvičení.

Srolovaná podložka živí bakterie

Srolovat tréninkovou podložku po tréninku je rozhodně užitečné pro přepravu. Zbytky potu však tvoří živnou půdu pro bakterie. Proto jakmile přijdete domů, podložku jemně očistěte vlhkým hadříkem a nechte pověšenou pořádně proschnout (1).

Nezapomeňte se zahřát

Ať už se jedná o venkovní sporty nebo v posilovně: Dopřejte svému tělu několik minut na zahřátí. To umožňuje svalům, vazům a kloubům, stejně jako kardiovaskulárnímu systému přizpůsobit se zátěži. Zahřátím zabráníte sportovním zraněním a zvýšíte svůj fyzický výkon (1).

Nenechávejte nářadí zpocené

Nářadí a stroje na cvičení otřete vlhkým ubrouskem (klidně s dezinfekcí) nejen po tréninku, ale nejlépe ještě předtím. Je dobré nosit si ručník, který zachycuje pot. Protože cvičit na stroji s kapičkami potu od předchozího cvičence, je nejen zdrojem bakterií, ale tak nějak také ubírá na potěšení z tréninku (1).

Používejte potítka

Několik hygienických pravidel chrání před patogeny, které se mohou v tělocvičně vyskytovat. Používejte buď ručník na otírání potu nebo noste zápěstní potítka. Neotírejte si oči zpocenýma rukama. Nedotýkejte se úst a nosu a po tréninku si umyjte ruce pod horkou vodou (1).

Voda místo energetického nápoje

Pokud se potíte, měli byste pít, ale zapomeňte na energetický nápoj nebo limonádu. Sladké nápoje mají velmi vysoký obsah kalorií a snižují pozitivní účinky vašeho tréninku (1).

Po tréninku do sprchy

Sprchování a suché oblečení by mělo být po cvičení samozřejmostí. Nikdo se necítí pohodlně v propoceném oblečení a vlhkost podporuje nečistoty pokožky i vznik kožních onemocnění (1).

Sladkosti jako odměna

Po namáhavém tréninku můžete mít pocit, že si zasloužíte nějakou odměnu, jako je kus dortu nebo čokolády. Snažte se po cvičení neodměňovat sladkostmi – dostali byste mnohem více kalorií, než jste právě pracně spálili (1).

Zdravá svačina po sportu

Během následujících dvou hodin po tréninku byste měli něco jíst. Pokud se nechystáte na žádné hlavní jídlo, dopřejte si alespoň zdravou svačinu, abyste doplnili své energetické zásobníky. To je důležité pro budování svalů (1).

Neobětujte spánek

Pokud vstáváte brzy, abyste mohli sportovat, měli byste jít také brzo spát. Během spánku tělo produkuje růstové hormony, které jsou důležité pro regeneraci svalů. Denně byste měli spát sedm až osm hodin, než vám zazvoní budík (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat