Výbava do fitka

02.03.2022 | Trénink

Spousta lidí se při rozhodování, kdy a zda vůbec začít chodit do fitka, nechá odradit pochybnostmi typu: Co když se mi někdo bude smát, co když mi to nepůjde, co si vlastně mám vzít na sebe, a co když budu vypadat pitomě.

Hned z úvodu si tedy pojďme říci...

Nikdo se vám smát nebude, respektive nikdo ze stálých a zkušených návštěvníků. Každý takový člověk totiž nějak začínal a dobře ví, že to není zadarmo. Naopak je potěší, že se do jejich řad přidávají noví adepti, a nezřídka vám ochotně pomohou či poradí (pokud je o to požádáte).

Negativní pozornost na sebe strhnete pouze v jediném případě, a to tehdy, nakráčíte-li do fitka s arogancí a tendencí se předvádět. Každý stroj je potřeba se naučit používat, každý má totiž jiné převody, funguje na malinko odlišných principech, a jen proto, že jste někde ve videu viděli někoho cvičit a dělat na strojích vylomeniny neznamená, že se tak děje i v reálu. Značná část videí jsou pouhé recese či zábavné odlehčení jinak náročného tréningu.

V dnešním článku se ale nebudeme zaměřovat na chování (tomu věnujeme jiný článek), nýbrž výbavě do fitka. Co si pořídit, abyste se cítili dobře, komfortně a aby vás při tréningu nic nerušilo a nerozčilovalo?

Základní oblečení

Jakkoli je bavlna vyzdvihovaný materiál, ve fitku se jí vyhněte! Rychle nasaje pot a zůstává velmi dlouho mokrá, můžete tedy snadno prochladnout, pokud budete celou hodinu cvičit v klimatizaci s mokrým tričkem. Pořiďte si tedy oblečení z rychleschnoucích materiálů, které zároveň odvětrává přebytečnou vlhkost a vy si tak můžete užívat trénink hezky v suchu, aniž by se na vás oblečení lepilo (1).

Totéž platí pro spodní prádlo

Pánům se obvykle doporučují kompresní spodky, které při tréningu vše drží na místě a vzhledem k funkčnímu materiálu se na konkrétních místech nebudou přehnaně potit ani přehřívat. Dámy zase mohou vybírat z funkčních kalhotek i podprsenek různých střihů, které (podle použitého materiálu) zabraňují tvorbě opruzenin, vyrážek či odřenin od intenzivního pohybu. Rozhodně se vyhněte push up podprsenkám a krajkovému spodnímu prádlu. Skončíte s nehezkými vyrážkami a odřeninami všude tam, kde se látka dotýká kůže (1).

Není oblečení jako oblečení

Při výběru oděvu do fitka je také potřeba brát v potaz, co ještě oděv je, a co už je jen pouhé spodní prádlo. Móda chození do fitek pouze ve spodním prádle (v podprsence bez trička) nebo u pánů pouze v trenkách už naštěstí rychle končí tak, jak rychle začala. Nicméně u nováčků velmi často vznikají tyto omyly, právě díky sledování influencerů na Instagramu, kteří ve spodním prádle cvičí především proto, aby ukázali práci svalů, nikoli proto, aby nabádali mladé začínající cvičence k chození do fitka bez oblečení (2).

Bez oblečení totiž po sobě necháváte mokré zpocené fleky všude, kde se opřete, nemluvě o tom, že můžete nehezky prochladnout. Svaly, pokud mají správně pracovat, potřebují být v teple. V opačném případě riskujete zbytečné úrazy a namožení svalů, kterým byste se vyhnuli, pokud byste byli oblečení. Nezřídka je fitness oblečení i mírně kompresní, což nejen lichotí postavě, ale také dostatečně prokrvuje svaly a tkáně, které pak mají lepší progres a výsledky se dostaví rychleji (3).

Nezapomeňte na mikinu

Jakkoli se vám může zdát fitko dobře vytopené, nezřídka se může stát, že vám může být ke konci cvičení (nebo již v průběhu) pořádně zima. Toto může být zapříčiněno celou řadou faktorů (spalovači, únavou, nesprávným jídlem během dne, změnou režimu klimatizace, přehřátím ze cvičení apod.). Mějte proto s sebou v tašce pro jistotu vždy teplou mikinu pro případ, že se celí zpocení po náročném tréninku chystáte na strečink na podlaze pod průduchem klimatizace apod. I během těchto 10–15 minut můžete zbytečně prochladnout, a svalům tak ztížit regeneraci (3).

Kompresní návleky a další doplňky

Pokud trpíte na křečové žíly a chystáte se na dřepy s větší váhou, nezapomeňte si pořídit kompresní podkolenky. Zlepší cirkulaci krve v dolních končetinách a ochrání vás před zbytečnými úrazy či poškozením žilních stěn.

Pokud nechcete mít ruce samý mozol, pořiďte si také fitness rukavice. Jedna část cvičenců je sice nemůže vystát, druhá část si je ale naopak nemůže vynachválit. Rozhodnutí je tedy na vás a na tom, zda chcete mít mozoly na rukou nebo ne. Rukavice pomohou také v případě, že se vám často potí dlaně. Eliminují riziko podklouznutí, obzvláště při shybech. Při zvedání osy se závažím si mnozí napomáhají také tzv. trhačkami (2). 

Veškeré vybavení je o osobních preferencích jednotlivce. Rozhodujte se podle toho, co vám nejlépe vyhovuje. Každý jsme jiný, každý jinak cvičíme a každý máme jiné potřeby.

Zdroje: názor autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4873055/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4873055/, (3)www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6404358/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat