Začátečnické chyby ve fitku prodlužují cestu k úspěchu

21.07.2022 | Trénink

S nástupem ledna se každoročně pojí také nápor nově motivovaných návštěvníků ve fitness centrech, kteří si zde přicházejí plnit svá novoroční předsevzetí a shodit nějaká ta kila navíc nebo zlepšit fyzičku.

Ne každý si však uvědomuje, jak velký zmatek a nepříjemnosti může jakožto neohrabaný začátečník způsobit nejen sobě ale i ostatním. Na co se tedy zaměřit, pokud zatím nemáte zkušenosti s návštěvou fitness centra a čemu se vyhnout?

Základní výbavu s sebou

Než se vydáte poprvé do fitka, ujistěte se, že s sebou máte:

Láhev s vodou

Pitný režim je nezbytný, pokud nechcete při prvním kardiu rovnou zkolabovat.

Ručník (s třemi vykřičníky)

Vzhledem k tomu, že stroje a lavice sdílíte s ostatními, není nic nechutnějšího, než když po sobě zanecháte mokrý, zpocený flek

Kvalitní obuv

Obzvláště, pokud se chystáte běhat na páse nebo jezdit na rotopedu. Nechcete přece rovnou skončit s vymknutým kotníkem

Chovejte se obezřetně a nejdříve pozorujte

Nejhorší návštěvník fitness centra je nováček, který absolutně nerespektuje zajetý řád a systém stávajících návštěvníků. Tak jako v každé jiné společnosti, i v každém fitku platí určitá pravidla podle toho, jaký typ lidí je navštěvuje a co preferuje sám majitel. Nemůžete tedy na plochu vlítnout jako vítr, a chovat se, jako by vám celé fitko patřilo.

Pokud jste začátečník, neuškodí se chvíli rozhlížet a osvojit si pár základních pravidel, než se začnete projevovat. V opačném případě vám hrozí negativní pozornost, nebo (v krajním případě) i úraz. Pokud jsou stálí návštěvníci zvyklí v některé z cvičících zón například odhazovat osy nebo činky, a vy si toto místo vyberete pro cvičení břicha na karimatce, úraz je velmi pravděpodobný.

Uklízejte po sobě

Pokud cvičíte s nějakým náčiním (činky, expandéry, míče, karimatky apod.), ujistěte se, že jste je po odcvičení uložili zpět na své místo. Pokud někdo chodí celé roky do fitka, a je ve svém „cvičebním módu“, nemá čas řešit, kam nováček uložil náčiní, které má celé roky své místo. Čas mezi sériemi se pro mnoho profesionálních i poloprofesionálních cvičenců počítá mnohdy nejen na minuty ale i sekundy, a ty opravdu nikdo nechce trávit pobíháním po fitku a hledáním náčiní. Respektujte úložný systém náčiní. Nezabírejte více než jeden stroj.

Pokud na nějakém stroji necvičíte, uvolněte jej, aby mohli cvičit i ostatní. Posedávání na lavicích nebo strojích s obličejem zabořeným do telefonu je bezohledné a nejspíše tím naštvete většinu stálých návštěvníků. Fitko není obývák. Vše je tam neustále v pohybu a blokovat místo nebo stroj na deset minut, než si vyřídíte korespondenci na telefonu vám na popularitě nepřidá.

Rovněž nikdy nezabírejte více než jeden stroj. To, že se rozhodnete jet tzv. supersérie neznamená, že na jednom stroji necháte ručník a na druhém tašku nebo shaker, abyste si oba (nebo více strojů) rezervovali výhradně pro sebe. Mnohdy je ve fitku více návštěvníků než strojů, což znamená, že se zkrátka musíte podělit, což pro některé znamená problém již od školky. 

Nevnucujte se

Není nic horšího než nováček, který, značně posilněn sebevědomím díky kopírování cviků instagramových hvězdiček, tyto cviky pak provozuje i ve fitku, často k notnému zděšení stávajících návštěvníků, protože se 1) obvykle jedná o cviky, které jsou určeny pro domácí cvičení, a tudíž není nutné karimatkou a gumičkami zabírat frekventované místo ve fitku, a 2) většina cviků je uměle předimenzovaných, aby zkrátka vypadaly na kameře dobře, ovšem v reálu se vám za ně s největší pravděpodobností vysmějí. Poskakování s gumičkami a vyšpuleným zadkem zkrátka do fitka nepatří a už vůbec ne před zrcadlo v hardcore činkové zóně. To si nechte na domácí tréning.

Pokud jste se ani v jednom bodě nenašli, a naopak jste začali své první návštěvy fitness centra se zkušeným trenérem, s pílí a chutí něco na sobě opravdu zlepšit a změnit, pak vám srdečně gratulujeme a přejeme vám mnoho úspěchů a zábavy při vašem počínání. Fitness vám změní život, to je dokázáno! 

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8304633/ - celý článek, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat