Levné vybavení pro domácí cvičení

09.07.2022 | Trénink

Domácí posilovnu měli dříve pouze ti největší nadšenci do cvičení, a dalo by se říci, že mít domácí posilovnu bylo považováno za zbytečný luxus. To už však v dnešní době rozhodně neplatí, a čím dál více lidí si vyhrazuje prostor pro cvičení ve svých domovech a garážích, a to hned z několika důvodů.

Nemusíte se podřizovat otevírací době fitness center, obávat se, že bude přeplněno a vy si v klidu nezacvičíte, a především: můžete cvičit při teplotě jakou máte rádi a způsobem, jaký vám nejlépe vyhovuje, aniž byste se museli ohlížet na ostatní návštěvníky fitness centra.

Vybavit si domácí tělocvičnu není nic složitého. Pokud nemáte k dispozici celý pokoj, stačí si vyhradit alespoň koutek v nějaké větší místnosti, kam můžete umístit pár kusů základního vybavení.

Jaké vybavení by to mělo být?

Abychom vám pomohli začít, vybrali jsme základní vybavení pro domácí posilovnu, aby vyhovovalo různým fitness potřebám a rozpočtům.

Podložka na cvičení:

Vybírejte ideálně silnější a protiskluzovou. Měkkost již záleží na vašich preferencích. Pamatujte na to, že na podložce budete provádět většinu cviků vleže, tedy je nutné, abyste vybrali takovou, ze které vás nebudou bolet záda a která zabrání otlakům.

Odporové gumy

Odporové gumy jsou k dispozici v různých velikostech i zátěžích. Ideální řešení pro ty, kteří mají omezený prostor. Odporové pásy nabízejí rovněž i cenově dostupný způsob, jak přidat intenzitu tréninku.

Při nákupu odporových pásů mějte na paměti, že většina z nich je barevně odlišena podle úrovně jejich odporu. Nejlepší je koupit sadu minimálně tří odporových gum pro maximální všestrannost. Funkčnost odporové gumy tkví v elasticitě. Při natažení vzniká odpor, který lze využít ve váš prospěch jak ve smyslu pomocníka (např. shyby), tak ve smyslu měnící se zátěže (posilování). Na internetu je k dispozici celá řada videí a návodů, jak s odporovými gumami cvičit v domácím prostředí.

Pomocí různých odporových gum dokážete nahradit většinu strojů ve fitku, a velice efektivně s jejich pomocí procvičíte ruce, záda, ramena i nohy nebo hýždě.

TRX

TRX zkratka pro: Total-Body Resistance Exercise Suspension Training neboli „závěsný trénink pro zatížení celého těla“. S TRX můžete provádět cviky na celkové posilování těla, výbušnost, mobilitu nebo cviky na protažení. S pomocí tohoto systému můžete provádět variace základních cviků jako kliky, dřepy a výpady. Základem každého tréninku na TRX je 7 základních pohybů: tlak, tah, dřep, vzpor, rotace, předklon a výpad. Cvičit můžete od úplně jednoduchých pohybů až po ty náročnější, při nichž si vybudujete opravdovou sílu a posílíte i střed těla. Krásně se vám vyrýsují svaly a nebudou vás trápit bolesti zad.

Nastavitelné činky

Pokud se rozhodnete nakoupit si pro domácí cvičení činky, řiďte se podle klíčového faktoru, který je třeba vzít v úvahu při nákupu, a tím je: ÚČEL.

Snažíte se budovat sílu, nebo je pro vás důležitější redukce váhy a vyrýsování? Upřednostněte položky, které splňují vaše aktuální potřeby, zvláště pokud si nemůžete dovolit koupit více kusů vybavení nebo nemáte dostatek místa. Pro kardio nebo HIIT cvičení vám bude stačit jeden nebo dva kettlebelly (nebo činky), pro budování síly budete potřebovat možnost navyšovat závaží, tudíž jsou pro vás nastavitelné činky ideální volbou.

Mezi další vybavení domácí posilovny může patřit také: orbitrek, běžecký pás, veslovací trenažér, hrazdy, bradla, kombinované stroje apod., ovšem v případě těchto je již zapotřebí větší prostor, velice tolerantní sousedé (pokud nějaké máte) a také jistá míra zkušeností se cvičením, proto si o nich řekneme něco více zase jindy, v samostatném článku.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat