U cvičení je největším problémem výdrž

26.07.2022 | Trénink

Ať chceme nebo ne, Nový rok je už téměř za dveřmi. A pokud jste si zobrazili následující článek, pravděpodobně jste si řekli, že by bylo dobré začít něco dělat se svojí postavou.

Bez ohledu na to, jestli chcete nabrat svalovou hmotu, zbavit se přebytečných kil, nebo jen najít novou výplň svého volného času, začít chodit do posilovny vyžaduje určitou dávku vytrvalosti, cílevědomosti a v neposlední řadě odhodlání. V našem dnešním článku bychom vám proto rádi představili několik tipů, jak vydržet nejen u svého novoročního předsevzetí.

Nikam nechvátejte

Ze všeho nejdůležitější je si uvědomit, že chození do posilovny není sprint, ale maraton. Proto byste se měli snažit si celou svoji cestu užít a nikam nechvátat. Nesnažte se nastavit si jídelníček tak, aby výsledky byly co nejrychlejší, ale aby byl jídelníček z dlouhodobého hlediska udržitelný. A to stejné platí i pro trénink a frekvenci cvičení. Začít s pořádnou dávku entuziasmu je skvělé, ale o to více by vás mohl odradit první neúspěch. Raději si nastavte takové tempo, u kterého jste schopni dlouhodobě vydržet. A pamatujte si, že cvičení musí být především zábava.

Vyfoťte se na začátku své cesty

Udělat si fotku, na které nejste spokojeni s tím, jak vypadáte, dokáže téměř vždycky vrátit motivaci v případě, že ji v průběhu své cesty náhodou ztratíte. Když si fotku uložíte a za pár měsíců se na ni zpětně podíváte, uvidíte, že jste ušli pořádný kus práce a to vám zaručeně vrátí chuť na sobě pracovat. Protože fotky mohou někdy zkreslovat, můžete změřit i obvody svého pasu, bicepsu, nohou a dalších partií, díky čemuž zaznamenáte progres ještě lépe.

Nežeňte se za jediným cílem

Ten nejhorší způsob, jakým ke cvičení můžete přistupovat, je hnát se bezhlavě za jedním cílem. Až toho cíle totiž dosáhnete, můžete velmi snadno ztratit motivaci chodit do posilovny dále a dost možná se postupem času vrátíte tam, kde jste byli na začátku. Samozřejmě je dobré mít dílčí cíle, ale posilování by vás mělo bavit natolik, že po dosažení vytyčených cílů je opět posunete výš. A pokud vás chození do fitka nebaví, nemusíte zoufat, existují desítky různých jiných sportů, kterým můžete dát šanci. Abyste dokázali zhubnout, nemusíte nutně chodit do posilovny, jakákoli pohybová aktivita a správně nastavený jídelníček budou mít výsledky.

Snažte se na pravidelný režim najíždět postupně

Jestli jste nikdy nebyli zvyklý na pravidelný režim, rozhodně není nejlepší nápad začít hned po Novém roce chodit každý den do fitka a ze dne na den začít se striktní dietou. Zvykejte si postupně. Začněte s tréninkem dvakrát či třikrát do týdne, zaobírejte se správným jídelníčkem, jezte více zeleniny. Až si časem na tento režim zvyknete, můžete postupně počet tréninků i striktnost jídelníčku navyšovat. Stále ale nezapomínejte na to, že cvičení vás musí především bavit. Je lepší zůstat u tří nebo čtyř tréninků týdně, na kterých dokážete svaly pořádně procítit a trénink vás baví, než být otrávený ze šesti.

Najděte si dobrého parťáka

Ideální parťák vás na trénink dokope i v případě, že se vám zrovna nechce, bude kontrolovat vaši techniku a zároveň se postará o zábavu při cvičení. Obzvlášť pro začínající cvičence je sparing partner velmi důležitý. V optimálním případě by měl být zhruba stejně silný, stejně motivovaný a cílevědomý, jako vy. Jestli ho cvičení nebude bavit a během tréninku bude celou dobu přemýšlet nad páteční party někde v klubu, pravděpodobně dříve či později budete trochu demotivovaní.

Nevzdávejte to

Posledním bodem našeho článku se opět vracíme k tomu, co jsme zmínili na začátku. Chození do posilovny není sprint, ale maraton. Proto je extrémně důležitá vytrvalost. Rozvrhněte si své cíle a snažte se co nejméně uhýbat z cesty. Závratné výsledky se pravděpodobně nedostaví v průběhu prvních pár dnů či týdnů, ale důležité je vytrvat a uvidíte, že to přinese vytoužené ovoce.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat