Cíleně dojít k vytyčenému cíli

06.01.2022 | Trénink

Dnes si řekneme pár důležitých věcí k tomu, abychom, když se rozhodneme cvičit, vydrželi, a navíc dosáhli kýženého cíle.

Všechny tyto záležitosti do sebe zapadají a každá je závislá na té druhé a další. Takže je dobré tomu věnovat pozornost a co víc, řídit se tím.

Motivace

Vždycky musíte mít motivaci a důvod proč začínáte cvičit. O to víc, pokud ke cvičení nebo třeba i ke sportu obecně nemáte žádný vztah. Pokud k tomu nepřistoupíte tak, že chcete dosáhnout nějakého cíle, tak o tom musíte být na 100 % přesvědčeni a jít za tím stůj co stůj.

Cvičte naplno

Když už se do cvičení pustíte, tak jedině na plno. Žádné vymlouvání, ulehčování si cvičení a dávky. Prostě to musíte vydržet a makat. Nikdo to za vás neodcvičí a nikdo vám nebude podpírat a zlehčovat činky. Dodržujte frekvenci i dávky. Neulehčujte si to, šidíte jen sami sebe.

Nepřestávejte věřit

Prosím pozor! Výsledky se nedostaví po 3 trénincích! Nečekejte okamžité výsledky a okamžité zlepšení. To je jedna z nejčastějších chyb, které děláte. Myslíte si, že všechno bude hned. Nebude! A už to všichni pochopte. Pokud se nebudete do nekonečna ládovat všemi možnými prostředky, půjde to pomalu. To platí hlavně pro ty, co celý život nic nedělali a jen kynuli. Jejich tělo na něco takového není rozhodně připraveno a chce to svůj čas. 

Mějte režim a pravidelnost

Nastavte si pravidla a řád pro cvičení. Důležitá je pravidelnost. Dodržujte si třeba frekvenci 3 tréninků týdně a snažte se ji v pravidelných intervalech dodržovat. Známe to všichni. Nejdříve se do toho obujeme, chodíme 3x až 4x týdně, ale vydržíme to 3 neděle. Pak je to „Dneska se mi moc nechce, jsem utahaný, doženu to zítra.“ Zítra se mi to moc nehodí a je z toho pozítří a po měsíci zjistím, že jsem byl minulý týden jen 2x a tento týden jen jednou. A je to tady! Takže snažit se chodit pravidelně a nastavit si tak pravidelný režim, na který si zvyknete, a pak půjde vše snáz.  

Cvičte správně

Co k tomuto bodu říci. Prostě cvičte správně. Nehrajme si na mistry světa, a že víme vše nejlépe a že takhle to je správně a basta. Pokud začínáte, ale ne jen pro začátečníky, ale i zkušené cvičence, nebojte se poradit, zeptat nebo konzultovat svá cvičení s kvalifikovaným trenérem. Pustit si cvičení na Youtube opravdu nestačí a doporučili bychom ho spíše poté, co si projdete pár hodin právě s trenérem. Prostě se zeptejte a nechte si poradit! Ale pozor! Opravdu od kvalifikovaných trenérů!

Jezte správně

Alfou a omegou dosažení dobrých výsledků je jídlo. A to jak pravidelnost, tak skladba. Všude se dočteme o přípravě jídel doma, jak je to nejlepší, jak je to nejsprávnější, a že jen tak víme přesně, co jíme a že nám to zabere jen pár hodin v týdnu. Ano. To je pravda. Ale zase na druhou stranu, mezi lidmi co chtějí cvičit a se svojí postavou něco dělat nejsou jen ti lidé, kteří cvičení považují za své poslání a jediný smysl života. Pro ně to zase tak jednouché není. A právě vy se snažte řešit problematiku jídla co nejefektivněji a když si jídlo nejste schopni pravidelně připravovat a v pravidelných intervalech také jíst, musíte o to více klást důraz na to kde a co jíte. Takže musíte nad jídlem více přemýšlet. 

Hodně pijte 

Pijte, pijte a pijte.  Ne alkohol samozřejmě. Snažte se opravdu dodržovat pravidelný příjem tekutin a to nejen při tréninku, ale i mimo něj ve volném čase. A pitím je to jednoduší než s jídlem, tam se na nic nevymluvíte. Voda je na každém rohu. A závěrem jen náš pravidelné motto a věc, které je ze všeho nejdůležitější: Hlavně vás to prostě musí bavit!

Zdroj: Johanka Mo, https://www.self.com/story/how-to-set-realistic-fitness-goals 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat