Výhody pravidelné fyzické aktivity

17.07.2021 | Trénink

Výhodu fyzické aktivity si můžeme na první pohled vykládat několika způsoby. Pevné tělo, po němž většina lidí touží, doběhnutí autobusu bez zadýchání nebo třeba větší přínos energie. To ale není vše, co nám systematická fyzická aktivita nabízí. Především jde o pocit cítit se lépe a žít kvalitně svůj život. Stačí si čas od času zacvičit. Kladem cvičení je prevence chronických problémů, ale i pozvednutí sebedůvěry a hrdosti. A to bez ohledu na věk, pohlaví či fyzické schopnosti.

Cvičením pro posílení srdce a plic

Fyzická aktivita vyžaduje zvýšený přísun kyslíku a dalších živin do tkání. To klade vyšší požadavek na celý kardiovaskulární a dýchací systém. Díky pravidelné zátěži tak bude pracovat lépe a efektivněji a budete mít více energie na věci, které máte rádi. S tím souvisí například i odbourávání zadýchanosti při chůzi do schodů.

Fyzická aktivita čelí chronickým nemocem

Pravidelné fyzická aktivita působí jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku, diabetu druhého typu, osteoporóze a určitým typům rakoviny. Upraví se též hladina cholesterolu v krvi. Sport tedy může být řešením.

Pohyb zvyšuje kvalitu spánku

Kvalitní spánek zlepšuje koncentraci, produktivitu a náladu. Pravidelným cvičením budete usínat rychleji a spánek bude hlubší. Pokud máte problémy s usínáním, doporučuje se cvičení načasovat pět až šest hodin před tím, než jdete spát. Usínání už nebude problémem a během noci se nebudete neustále převalovat a ráno se budete cítit dostatečně odpočatí.

Cvičení pomáhá hubnout a udržet si stálou hmotnost

Během cvičení se spalují kalorie. Čím intenzivnější tedy cvičení je, tím více kalorií se spálí a je jednodušší udržet svou váhu pod kontrolou. Není přímo třeba si vyhrazovat hodiny na cvičení. Jde také o to, jak se během dne člověk chová. Místo výtahu raději jděte po schodech. Vyměňte dopravní prostředky za chůzi. Vypněte televizi a jděte se na chvíli proběhnout. Jednoúčelová cvičení jsou skvělá, ale i ostatní věci, které děláte během dne, vám  pomáhají spalovat kalorie.

Jiskra v sexuálním životě

Cvičení zlepšuje krevní cirkulaci, což má pozitivní efekt na uspokojení při sexu. Navíc muži, kteří pravidelně sportují, mají oproti těm ostatním méně často problémy s erekcí, což platí zvláště s přibývajícím věkem.

Zlepšení nálady

Cvičení stimuluje vylučování nejrůznějších chemických sloučenin v mozku. Nejznámější z nich jsou endorfiny, které snad všichni znají pod přezdívkou hormony štěstí. Ty způsobí, že se budete cítit šťastnější a uvolněnější, než když jste přišli vyčerpaní z práce. Pravidelné cvičení se zcela jistě také podepíše na vašem vzhledu a atraktivitě, což posílí vaši sebedůvěru. Po dni plném stresu si pročistíte hlavu a taková procházka vám pomůže se uklidnit.

Pohyb je hlavně zábava

Cvičení by nemělo být otročinou. Zapište se se svým partnerem na lekce tance. Zvolte si nějakou příjemnou trasu na kolo. Pořádejte se svými kamarády fotbalové zápasy. Kupte si permanentku do posilovny. Zkrátka si zvolte takovou činnost, která vás bude bavit a dejte se do toho. Jestli vás nějaká aktivita přestala bavit, zkuste jinou.

Nesmrtelnost díky cvičení není potvrzena. Nicméně si cvičením určitě nemůžeme uškodit, a při nejhorším budeme trochu déle žít.

Autor: Johanka Mo, betterhealth.vic.gov.au






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat