Zbavte se bolestivého píchání v boku při sportu

Píchání v boku je velmi rozšířený problém při sportu. Píchat vás může vlevo nebo vpravo a na další běh můžete zapomenout. Máme pro vás několik tipů, co proti tomu dělat.

Píchání při sportu se objevuje velmi často na pravém boku, zřídka vlevo. V jednotlivých případech se může dokonce objevit na obou stranách. Píchání v boku začíná lehkou bolestí pod posledním žebrem. Velmi často se ale objeví silná, pichlavá bolest – jako by někdo do boku píchal nůž.

Jak vzniká

O příčinách píchání v boku existuje mnoho teorií, které ale nejsou teoreticky podložené. Diskutuje se ale o následujících:

Dýchání

Mnoho odborníků vychází z toho, že to souvisí s dýcháním a zásobením orgánů krví. V těle se nejdříve zásobují oblasti, které kyslík potřebují nejvíce. Při sportu to jsou svaly zodpovědné za pohyb.

Pohyb orgánů

Píchání v boku by mohl způsobovat i rytmický pohyb při běhu. Při každém kroku se natřásají žaludek, játra, střeva, slezina a další vnitřní orgány a stahují se dovnitř. Bránice, která je důležitá pro dýchání, odděluje hrudní a břišní dutinu. Při každém výdechu se tak bránice pohybuje nahoru, aby vytlačila vzduch z plic. Protichůdný pohyb vnitřních orgánů (dolů) a bránice (nahoru) může způsobovat napětí a křeče v horní části dutiny břišní, které sportovci znají jako píchání v boku.

Držení těla

Australský výzkum zase píchání vysvětluje jako následek špatného držení těla při běhu. Sportovce běhající v lehkém předklonu tak bolest v pravém boku bude trápit častěji, protože tlak na břišní dutinu se tak zvyšuje a způsobuje bolesti.

Jídlo

Najíst se před sportem není dobrý nápad. Protože aby mohl správně fungovat trávící systém, potřebuje okysličenou krev. Ta se ale při sportu spotřebovává ve svalech, takže dochází k nerovnováze, která se může projevit pícháním v boku.  

Co pomáhá

Pokud vás při sportu překvapí nepříjemná bolest, měli byste zpomalit nebo třeba kousek cesty jít. Důležité je uklidnit dýchání, dýchejte proto zhluboka do břicha. Při nádechu můžete navíc pěstí tlačit v místě bolesti a lehce se předklonit. Nebo můžete vyzkoušet při nádechu zvednout ruce nad hlavu a při výdechu je zase spustit dolů. Při dalším běhu byste tempo měli zvyšovat jen postupně a stále dýchat pravidelně a zhluboka.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5106442/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat