HIIT trénink na efektivní spalování tuků

Co je vlastně kardio a co HIIT trénink?

Kardio

Aktivita o nízké až střední intenzitě, které zpravidla trvá 30–60 minut, tepová frekvence je relativně nízká (cca 50–75 % maximální tepové frekvence) a tempo si udržujeme po celou dobu stejné.

HIIT

HIIT trénink je naopak mnohem kratší a i s potřebným zahřátím a následným zklidněním našeho organismu se vejdeme do maximálně 30 minut. Během HIIT se střídají vysoce intenzivní intervaly maximálního zatížení (zhruba nad 80 % max. tepovky), které jsou střídány úseky o nižší intenzitě.

Lepší fyzická kondice díky HIIT tréninku

Není pochyb o tom, že naši fyzickou kondici si zlepšíme i kardio tréninkem, jde to ale i efektivněji? Jasně že jde – HIIT  cvičení v tomto ohledu může být skutečně efektivnější. No a mnozí z vás jistě potvrdí, že intenzivní HIIT je i zábavnější než pro někoho stereotypní kardio.

HIIT trénink vykazuje lepší účinky na naše srdce a jeho činnost, než běžné kardio a při hiit tréninku (to ale i při kardiu) se zlepšuje citlivost na hormon inzulin a na snižování krevního tlaku.

Které aktivity můžeme využít pro HIIT trénink?

Běh a chůze na rovině i do kopce, jízda na kole/rotopedu, veslování na trenažéru, ale i plavání nebo využití švihadla. Prakticky všechny aktivity, u kterých můžeme výrazně zrychlit a následně zpomalit rychlost pohybu.

Další možností je využít cviky s vlastní hmotností zapojující velké svalové skupiny (angličáky, dřepy, kliky, planky, mountain climbers, butt kicks a výpady. Cviky si můžeme ztížit použitím kettlebelu nebo činky). Tyto cviky můžeme jet stylem kruhového tréninku, nebo si vybrat jeden a využít tabatu.

HIIT není žádným game-changerem v naší snaze o hubnutí, nicméně při kratší délce trvání skutečně poskytuje o něco málo vyšší efekt na hubnutí než klasické kardio, který je ale do praxe sám o sobě nevýznamný. Vždy bude v první řadě záležet na našem celkovém stravovacím a tréninkovém plánu.  Pro někoho to může být oproti běžnému kardiu příjemná změna, takže ho určitě vyzkoušejte! Za mě určitě doporučuji střídat klasické kardio s HIIT tréninkem!

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora, menshealth.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat