Vibrační deska je efektivním fitness pomocníkem

Zvažujete, že si domů pořídíte vibrační desku? Je pravda, že není právě nejlevnější, ale tuto investici ocení nejen tělesné křivky, ale kupodivu i zuby!

Lidé různých věkových skupin nakupují rotopedy, běhací pásy i eliptické a veslovací trenažéry doslova ostošest. Hodně vyhledávaným zbožím jsou také vibrační desky, o kterých se říká, že urychlují hubnutí až trojnásobně. Do jaké míry je tohle tvrzení pravdivé?

Když cvičit, tak pořádně!

Co se týká vibrační teorie obecně, tou se ruští vědci začali zabývat už v šedesátých letech minulého století. Věřili totiž, že podpoří nejen budování svalů, ale i regeneraci kostí a celkové zdraví. A podle všeho to vypadá, že se nemýlili. Jakmile se postavíte na vibrační desku, ihned se vám aktivuje oběhový, lymfatický i nervový systém. Nestabilní povrch i gravitační síla pak člověka „nutí“ vyvažovat rovnováhu, díky čemuž svaly pochopitelně pracují intenzivněji (1). Jak moc?

Pojďme se rozkmitat, přátelé

Odborníci tvrdí, že každé svalové vlákno se automaticky napíná a uvolňuje stejnou rychlostí, s jakou pracuje i zmíněná cvičební pomůcka. Pro snadnější to představu to bývá i dvacet impulzů za sekundu, což se jeví jako hodně efektivní trénink. Díky této vlastnosti experti deset minut na vibrační desce srovnávají s jednou hodinou náročného vzpírání. Někteří také upozorňují na zajímavé vedlejší účinky, které zahrnují okamžitou úlevu od stresu, stimulaci detoxikačních procesů nebo zvýšenou minerální hustotu kostí i produkci kolagenu (+). A jak je to s tím hubnutím?

Pár minut denně jako skvělá příprava na plavkovou sezonu

Poznatky rozsáhlé americké studie (2) publikované v magazínu Journal of Endocrinology sdělují, že lidé, kteří na vibračním trenažeru stráví 20 minut denně, registrují výrazné snížení břišního tuku už po pouhých dvou týdnech. Zároveň vykazují vyšší hladiny osteokalcinu, což je nekolagenní bílkovina zpevňující kosti i zubní dentin. Takže ano, jmenovaný kmitající fitness stroj hubnutí dokáže urychlit, přičemž vylepší i stav vašeho chrupu. A to je výzva, nemyslíte?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8226869/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6124767/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat