Zpevnit každý sval lze i krátkým cvičením denně

Sníte o vyrýsovaném břiše jako z titulní strany fitness časopisu? Můžete ho mít. A to prakticky bez pohybu. Cvik plank neboli prkno se sice odehrává v nečinnosti, ale zpevní vám úplně každý sval, který máte v těle!

Rok se pomalu chýlí ke konci, takže mnozí už přemýšlejí o tom, s jakým předsevzetím vstoupí do toho dalšího. Co vy, hodláte si slíbit, že zapracujete na své postavě, zeštíhlíte břicho a posílíte paže? V tom případě buďte prkenní! Cvik, který vám představíme, přináší výsledky už za týden. A pozor, stačí mu věnovat jen dvě minuty denně!

Za málo peněz hodně muziky

Plank neboli prkno. To je činnost, kterou může provozovat každý, a to bez ohledu na stávající kondici nebo sportovní zkušenosti. Nevyžaduje žádný prostor, extra vybavení, nářadí ani pomůcky. Lze cvičit kdekoli a kdykoli, klidně u sledování televize. Kde je háček? I když jde o cvičení vycházející z jógy, tudíž relativně klidné, rozhodně to není žádná „brnkačka“. Ale řekněme si upřímně, co je dneska jednoduché, že? Tak dost řečí a jde se na to…

Nedělejte nic a získejte všechno

Nejprve si lehněte na břicho. Pak se zvedněte tak, jako byste chtěli dělat kliky, ale místo nich se opřete o lokty, aby se dlaně dotýkaly země. Co dál? Nohy jsou od sebe na šířku pánve, ruce zase na šířku ramen. Celé tělo budete mít v rovině, takže krk i hlava zůstanou v jakémsi prodloužení s páteří. Zatněte břicho a pohled směřujte dolů. To je vše! Teď už nezbývá nic jiného, než v této poloze nehybně vydržet. Až teď naplno pochopíte, jak dlouhá může být vteřina… A zatímco budete bojovat se svou vůlí, začnou se dít velké věci.

Břicho pevné jako skála

Pokud jste vždycky snili o vyrýsovaném pekáči buchet na břiše, cvik prkno vám ho upeče. Závěry studie zveřejněné v časopise Journal of Strength and Conditioning sdělují, že tato aktivita zapojuje 100 procent břišních svalů, zatímco klasické sklapovačky pouze 65 procent. Pevných změn se ale dočkají i záda, nohy a ruce. Každodenním cvičením planku si vylepšíte držení těla, odbouráte bolesti pohybového aparátu, zrychlíte metabolismus a podpoříte dobrou náladu. No nezní tohle jako skvělé novoroční předsevzetí?

Zdroj: názor autora - celý článek

 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat