Intimní hrátky jsou kvalitní rozcvičkou před sportem

07.11.2022 | Trénink

Čeká vás běžecký maraton a právě proto se dnes bojíte sexu? To, jestli vás bouřlivé milování totálně vyšťaví a na dlouhé hodiny unaví, musíte především vědět vy sami, každopádně ho můžete brát jako slušnou rozcvičku! Ale za jakých podmínek?

Je to něco jako spojení příjemného s užitečným. Mazlení zvyšuje tepovou frekvenci a podporuje činnost srdce, zároveň snižuje krevní tlak a v neposlední řadě podporuje klidný spánek (1). To se před sportovním výkonem může hodit. Máte tedy do něj jít?

Z průzkumu(2) agentury STEM/MARK, kterého se zúčastnilo 805 mužů a 800 žen ve věku 35 až 65 let, vyplynulo, že sex 24 hodin před fyzicky náročnou událostí nesnižuje výkon. Ten je podle 72 procent mužů a 67,6 procenta žen stejný. V některých případech dokonce dochází ke zlepšení vytrvalosti! Milování jako rozcvičku tak ohromně vítá 17 procent pánů a 18,5 procenta dam!

Ta nejlepší zahřívací aktivita

Z tohoto důvodu sexuologové poznamenávají, že milování, ostatně jako každá fyzická aktivita, zvyšuje průtok krve do svalů, čili zahřívá nejen svaly samotné, ale i šlachy, vazy či klouby. Zkrátka a dobře pumpuje krev do potřebných míst a pozitivně ovlivňuje srdeční frekvenci (1). Jedná se tedy o skvělý způsob, jak uvolnit endorfiny, zvednout si sebevědomí a dodat si odvahu do boje.

Však taky anketa (3) obchodní společnost Brooks Running prokázala, že 48 procent běžců před velkým závodem skočí pod peřinu, protože se následně cítí fyzicky „nabitě“. Zkuste to taky, ale vezměte rozum do hrsti.

Bez jakých pravidel se neobejdete?

Sex si dopřejte jednou, maximálně dvakrát. Nepreferujte náročné intimní maratony až do rána, nezkoušejte exotické a krkolomné pozice, při kterých hrozí zranění, po akci si odpočiňte a běžte spát. Zakončíte-li sex orgasmem, zajistíte si vliv hormonu oxytocinu, který snižuje hladinu kortizolu (stresového hormonu) v těle. Na start se tedy dostavíte v té nejlepší psychické pohodě (4).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33795477/, (2) www.researchgate.net/publication/322029105_Sexual_Activity_before_Competition_and_Athletic_Performance_A_Systematic_Review, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7739753/, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat