Požehnaný věk si zajistíte pravidelnou svižnou chůzí

12.07.2023 | Trénink

Chcete si pojistit šance na spokojený důchod? Mějte co nejvíce přátel a pětkrát týdně jezte vlašské ořechy. Dále pověste klíče od auta na hřebík a přestaňte jíst polévky. Když se budete držet těchto rad, dobře to s vámi dopadne!

Jste přesvědčení o tom, že to, jak dlouho budete žít, má pod palcem jenom genetika? Ani vědci její vliv nijak nezpochybňují. Nicméně zároveň připouštějí, že si člověk skutečně může přidat pár let k dobru – tedy pokud sám chce. Jak se něco takového provádí? S tímhle manuálem vás šťastné stáří nemůže minout!

Správná volba jídla je alfou i omegou úspěchu

Položíme vám poměrně zásadní otázku. Kdybyste dostali na výběr mezi polévkou a salátem, jakou variantu zvolíte? Zapomeňte na vývar, jediná správná možnost je zeleninový salát! Alespoň tedy podle italských expertů, kteří na základě své studie (1) došli k názoru, že konzumenti nakrájené zeleniny bývají zdravější, což podstatně zvyšuje jejich naděje na dlouhověkost. Prý si touto přílohou zajistíte až dva roky navíc!

Chůze? Tajný elixír mládí

Chcete-li na svém narozeninovém dortu v budoucnu sfouknout sto svíček, kromě tekutého pokrmu, o němž se říká, že „je grunt“, je třeba vzdát se i klíčů od auta. Ano, čtete správně. Jako chodec se totiž dočkáte mnoha výhod! Tak to vidí američtí specialisté působící na Stanfordově univerzitě, kteří prostřednictvím vlastního výzkumu (2) prokázali, že patnáctiminutová procházka každý den snižuje riziko předčasného úmrtí o bezmála 30 %. Pokud přidáte ještě 2000 kroků navíc, můžete odchod na onen svět oddálit o dva a půl roku, doporučují vědci!

Jezte ořechy. Jsou vyloženě na předpis

K tématu delší existence mají co říct i američtí výzkumníci z Alabamské univerzity. Ti díky svému mnohaletému bádání dospěli k jednoznačnému postoji. Podle nich lidé, kteří si pětkrát týdně dopřejí hrstku vlašských ořechů, vykazují podstatně menší pravděpodobnost vážných nemocí, což pochopitelně pozitivně ovlivňuje jejich životnost (3). Toto dávkování údajně o 40 % zlepšuje zdraví srdce, zatímco poskytuje prevenci před rakovinou i kardiovaskulárními chorobami. Máte doma zásoby zmíněných přírodních darů?

Samota je zlo. Proto se jí vyhněte

Dobrou radu pro vás mají i australští psychologové. Ti tvrdí, že osoby utužující přátelské vztahy jsou méně náchylné ke stresu i depresím. Také prý bývají v lepší kondici, mají více koníčků a lépe se jim spí, proto se zpravidla dožívají delšího věku – tedy samozřejmě v porovnání se zapřisáhlými samotáři (4). No to jsou ale věci, viďte?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682864/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3098122/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921311/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat