Půlhodinová ranní procházka má stejný efekt na snížená tlaku jako léky

01.11.2023 | Trénink

Léky na snížení tlaku zachrání každý rok miliony životů, ale ani tyto léky nejsou bez vedlejších účinků. Jedinci se středně závažnou a mírnou formou hypertenze by mohli vsadit spíš na zdravou životosprávu a pohyb. Stačí přitom ranní svižná půlhodinová procházka. Podle kardiologů z australského Perthu sníží tlak stejně účinně jako léky.

Ranní svižný pohyb – nemusí jít zrovna jen o procházku – podle vědců (1) z University of Western Australia výrazně ovlivní tlak po zbytek dne. Pokud se člověk ráno během půlhodinové svižné procházky zapotí, tlak se sníží a zůstává normální po celý den.

„U mužů a žen se míra snížení průměrného systolického krevního tlaku po cvičení rovná tomu, co očekáváme po užití léků snižujících krevní tlak,“ tvrdí doktor Michael Wheeler z University of Western Australia (1).

Proč je pohyb lepší než léky? Protože léky pouze odstraňují symptomy, ale neřeší příčinu vysokého krevního tlaku. Pohyb ano. Ten totiž trénuje srdce a cévy, zlepšuje jejich kondici a je prevencí řady poškození oběhové soustavy. Takže pravidelný pohyb nejenže sníží tlak, ale také řeší příčinu vysokého krevního tlaku a mnohé zdravotní komplikace. Léky je neřeší, pouze snižují tlak (2).

Doktor Michael Wheeler přitom účinek pohybu prokázal u osob s nadváhou a střední formou hypertenze (1).

Chůze místo lékárničky?

Ostatně i z výsledků dalších studií vyplývá, že ona podceňovaná, obyčejná chůze toho dokáže spousty.Výzkum (3) uveřejněný v odporném časopise Diabetologia ukázal, že lidé s diabetem 2. typu, kteří stráví hodinku střídáním pomalé a rychlé chůze (vždy po třech minutách), sníží hladinu svého cukru v krvi. A to zdaleka není jediné, co chůze dokáže!

Další studie (4) pak prokázala, že obyčejná chůze působí pozitivně i na náš mozek. Stačí třikrát týdně 40 minut chůze a zlepší se celá řada funkcí tohoto veledůležitého orgánu včetně paměti a schopnosti soustředění.

Chůze je snad nejpřirozenější pohyb, jímž nás příroda vybavila. Můžeme ji provozovat v každém věku – od dětského až po seniorský. Neničíme si při ní žádné klouby nebo svaly a vazy, nepotřebujeme žádné speciální vybavení (kvalitní a pohodlné tenisky stačí), nemusíme utrácet za trikoty a dresy. Zkrátka překážek, jež by nám v chůzi (kromě vlastní pohodlnosti) bránily, u zdravého člověka moc nenajdete (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8678794/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901083/, (3) ww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432405/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415205/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8938141/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat