Pekáč buchet na břiše zajistí pozice prkna

Kliky vás vůbec neberou? Pak se zkuste na pár vteřin denně proměnit v prkno. Tím získáte pomyslný pekáč buchet na břiše, zlepšíte si držení těla i náladu, a navíc prospějete svým zádům. Napadá vás snad lepší spojení příjemného s užitečným?

Prkno neboli plank. Nic vám to neříká? Jde o dost populární cvik, který mohou provádět amatéři, zapřisáhlí fitness nadšenci i naprostí odpůrci pohybu. Všichni se shodují v tom, že tahle aktivita dokonale vystihuje situaci, kdy za málo peněz dostanete fakt hodně muziky. Jak se něco takového provádí a co vám to vlastně přinese?

Nerušit, sportuji

Toto cvičení vychází z jógy, tudíž je asi jasné, že přílišná divočina to nebude. V podstatě se jedná o to, že se z lehu na břiše zvednete do zapřených předloktí a prstů na nohou. Je třeba dbát o to, aby byl trup v naprosté rovině, takže krk i hlava jsou v jakémsi prodloužení s páteří. Lepší rovnováhu vám pak zajistí napnuté hýždě i dlaně opřené o podložku. Takhle teoreticky to vypadá jednoduše, viďte? Nicméně s praxí pochopíte, že nedělat nic je vlastně docela „záhul“.

Každopádně vám oblíbené prkno zajistí určité výhody, pro které se vyplatí zatnout zuby. Ještě je třeba zmínit, že ve výše popsané poloze byste měli vydržet alespoň 20 sekund, přičemž si vytrvalost s každým dalším opakováním o něco prodloužíte.

Břicho snů? To můžete mít

Dosud jste si o pomyslném „pekáči buchet“ netroufli ani snít? Plank vám ho může zajistit. Tedy alespoň tak praví závěry americké studie publikované v magazínu Journal of Strength and Conditioning. Ty sdělují, že zdánlivě jednoduchá činnost zapojuje 100 % břišních svalů, zatímco běžné sklapovačky jen 64 %. Na první pohled je zřejmé, co přinese lepší ovoce…

Zpevněná záda, která vám poděkují

Děláte kancelářskou práci? Pak vaše páteř i záda obecně dostávají pořádně na zadek, tedy zejména za předpokladu, že na židli nesedíte osm hodin „podle pravidel“. Jestli vám to zní povědomě, o důvod víc, proč dělat každý den po příchodu domů zmíněnou aktivitu. Ta totiž zapojí doslova všechny hlavní svalové skupiny, a to jak vpředu, tak i vzadu. Díky pravidelnému opakování se dočkáte i lepší rovnováhy, zatímco „vyladíte“ i pružnost a držení celého těla.

Nemine vás ani dobrá nálada

Je pravdou, že prakticky kterékoli cvičení stimuluje produkci šťastných hormonů. A vychvalované prkno není žádnou výjimkou! Už po pár minutách vaše psychika bude plesat blahem, což se ještě znásobí při pohledu do zrcadla. Máte v plánu cvičit den co den, nebo snad ne? Tahle výzva vám křivky vyladí natolik, že vám ostatní budou závidět!

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat