V chladnu se běhání vzdát rozhodně nemusíte

24.01.2023 | Trénink

Je pro vás pohled z okna v tomto počasí vyloženě demotivující pro venkovní aktivitu? Nemusí. Stačí dodržet pár pravidel v oblékání a běh se pro vás stane příjemným doplňkem zvyšování kondice, i když venku vládnou třeskuté mrazy.

Co se při běhání v zimě nevyplatí podcenit?

Jde o vrstvy

Je jasné, že je nutné chránit tělo vhodným oblečením před účinky chladu. Jenže to neznamená vyběhnout v péřovce a oteplovákách! Při běhu v zimě vsaďte na funkční sportovní prádlo a pěkně vrstvěte. Pamatujte, že vám nesmí být ani zima, ani příliš horko, oblečení by mělo dobře odvádět pot a mělo by být na běh pohodlné.

Čepice, rukavice a hurá ven

A když už jsme u oblečení – nikdy nevyrážejte v zimě běhat bez rukavic, čepice a sportovních ponožek. Právě tyto „koncové“ části těla jsou chladem ohroženy nejvíc a je nutné je dostatečně chránit. Pokud budete mít například pocit, že je vám v rukavicích příliš horko, jednoduše je strčíte do kapsy. To je vždycky snazší než řešit, že vám omrzají prsty…

Pozor na cestu

Možná rádi běháte po cestě okolo řeky, nicméně v zimě myslete především na svou bezpečnost. Namrzlé trasy představují riziko uklouznutí a následně nepříjemného úrazu. Proto se vždy ujistěte, že vámi vybraná cesta není pokrytá ledem nebo umrzlým sněhem. Pamatujte i na to, že v zimě se dříve stmívá, což znamená, že budete při běhu hůře viditelní. Proto se vždy „vybavte“ reflexními prvky.

Pečlivá příprava

Také tělo je potřeba na běhání v chladném prostředí dobře připravit. Ještě než vyrazíte z domu, snažte se pořádně protáhnout. Zkrátka pěkně zahřejte svaly – lépe se vám poběží a snížíte riziko namožených či natažených svalů.

Mrazivý vzduch v plicích

Běhání v mrazu má svá specifika. Pokud hodnoty spadnou opravdu hluboko pod nulu, zvažte, zda běh nevyměníte za jiný sport. Pokud se teploty pohybují v okolí nuly, můžete svému tělu situaci usnadnit například tím, že si překryjete šátkem či lehkou sportovní kuklou i ústa. Nebudete tak vdechovat přímo mrazivý vzduch a bude se vám lépe dýchat.

Voda po ruce

Spousta běžců si s sebou automaticky bere lahev s pitím, ovšem v zimních měsících hydrataci podceňují. A to je chyba. Také v chladném počasí se při běhu potíte, ztrácíte tekutiny a hrozí vám dehydratace. I když kvůli chladu netrpíte takovou žízní, neznamená to, že vašemu organismu tekutiny nechybí…

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat