Cvičení k odstranění pomerančové kůže

Celulitida by se dala popsat jako fenomén, který trápí 90 procent žen. Fungují na ni všechny ty krémy, oleje a obrušování pokožky? Pokud souběžně s jejich účinky „nepohnete pozadím“, výsledky nečekejte. Které cviky jsou na pomerančovou kůži ideální?

Celulitida (1) je problém, který se „hromadí“ v oblasti hýždí a stehen. Zatímco odborníci k její likvidaci doporučují (2) pitný režim, specifické kosmetické přípravky, úpravu jídelníčku a aerobní fyzickou aktivitu, málokdo ví, že pomerančová kůže se dává na ústup i se správnými cviky. Pokud se chcete rozloučit s nevzhlednými dolíčky, a to dřív, než sleze sníh, je tohle cvičení právě pro vás.

Spine curl

Lehněte si na podlahu a mezi kolena si dejte větší polštář. Chodidly se opřete celou ploskou o podložku na vzdálenost asi 10 centimetrů, špičky prstů směřují vpřed. Paže leží podél těla, lokty jsou mírně pokrčeny, ale spočívají na podložce. Dlaně vytočte směrem dolů. Zhluboka se nadechněte, stáhněte pupík směrem k páteři (vtáhněte břicho) a bedra přitlačte k podložce. Současně pevně stlačte polštář svými koleny. Nadechněte se, přičemž svaly pánevního dna a břicha zůstávají v napětí. Setrvejte v dané poloze, vydechněte, protáhněte páteř a opakujte (3).

Stovka

Asi nejznámější cvik Josepha Pilatese pěkně rozproudí krev a lymfatický systém. (Pokud lymfa neproudí tak, jak by měla, tukové buňky se začnou hromadit v oblasti podkoží, odkud jsou vytlačovány směrem nahoru. Výsledkem jsou okem viditelné dolíčky.) (3).

Lehněte si na záda, páteř mějte v neutrální poloze. Pokrčte nohy tak, aby stehna svírala s trupem úhel 90°. Propnutá chodidla držte pevně u sebe, ruce nechte podél těla. Poté je zvedněte asi 15 centimetrů nad podložku a propněte nohy směrem vzhůru, kolmo k podložce. Hlavu přitáhněte mírně k tělu (3).

Natažené paže provádějí rychlé hmity o malém rozsahu, přičemž pohyby vycházejí z ramen. Na pět hmitů se nadechuje, na dalších pět vydechuje. Cílem je pažemi hmitnou stokrát, přičemž začátečníci obvykle začínají na hranici 30 hmitů. U tohoto cviku se dá určovat stupeň obtížnosti. Čím níže necháte klesnout vaše nohy, tím náročnější cvik bude (3).

Squat side kicks

Pro toto cvičení byste měli stát rovně na zemi – nohy jsou od sebe v širším postoji (v porovnání s rameny). Běžte dolů do dřepu a při pohybu nahoru natáhněte nohu k bočnímu kopu. Nohu spusťte zpátky a běžte na další dřep. Přenášejte váhu a dejte si pozor na rovná záda. Cvik proveďte aspoň desetkrát na každou stranu. Postupem času si můžete pár opakování přidat (3).

Každopádně pokračujte v pravidelných cvičeních, vaše problémy s celulitidou se výrazně zmírní. Budování svalů může pomoci při její likvidaci, protože v tomto procesu také spalujete kalorie a tuky (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232550/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6374708/, (3) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat