Ranní cvičení patří k těm více efektivním

08.07.2023 | Trénink

Začali jste se cvičením či běháním hned po ránu? Děláte dobře. Ranní cvičení totiž patří k těm nejprospěšnějším. Ovšem jeho účinek na své zdraví a postavu můžete výrazně snížit některými chybami.

Na co si dát největší pozor?

Pozdní večeře

Našemu trávicímu ústrojí nějakou dobu trvá, než se vypořádá s jídlem, které mu naservírujeme například k večeři. Pokud zvolíte před spaním nějaký těžký pokrm nebo se „nadlábnete“ v pozdních nočních hodinách, svému organismu situaci jen ztížíte. Nejenže nebudete mít ráno chuť či sílu vyběhnout ven, ale navíc vám může být i nevolno.

Co tedy v brzkých večerních hodinách naložit na talíř? Porci kvalitních bílkovin, nějaké složité sacharidy a především zeleninu!

Málo spánku

I sportovci vědí, jak je v jejich tréninkovém či závodním režimu důležitý spánek. A úplně stejné je to pro všechny. Pokud svému tělu nedopřejete dostatečný odpočinek, nejenže budete unavení a budete podávat nižší výkony (nemluvě o tom, že se kolikrát ráno ani nepřinutíte, abyste šli cvičit či běhat), ale navíc organismu značně ztížíte regeneraci po fyzické zátěži.

Pamatujte, že platí oněch 8 hodin spánku denně – pak bude mít vaše tělo dost sil, aby mu ranní cvičení skutečně k něčemu bylo.

Příliš příprav

Ráno vstanete, otevřete šatník a přemýšlíte, kde je ta sportovní podprsenka, kam jste dala legíny, proč zase nejsou tenisky tam, kde mají být? Chyba! Zbytečně ztrácíte drahocenný čas (a že je ho po ránu skutečně minimum), který byste mohli věnovat cvičení.

Pěkně si vše potřebné připravte už večer, ať se ráno jen vykulíte z postele rovnou do dresu.

Spousta výmluv

Aby bylo cvičení skutečně efektivní, mělo by být především pravidelné. Ovšem pokud se pětkrát do týdne probudíte a řeknete si, že se vám nikam nechce a raději si ještě půl hodinky poležíte, pak nemůžete očekávat žádné velké výsledky.

Snažte se cvičit ráno skutečně pravidelně! Jen tak se budete moci radovat nejen ze své zdokonalené fyzičky či štíhlé postavy, ale také ze zdravého těla.

Chybějící snídaně

Jíst ráno před cvičením či běháním, nebo nejíst? Názory se dodnes různí, a tak je nejlepší jít zlatou střední cestou. Vzhledem k tomu, že hladina cukru v naší krvi je po probuzení prakticky nejnižší z celého dne, je třeba dodat tělu trochu energie.

Zakousněte například banán anebo kousek energetické tyčinky, připravte si smoothie apod. a vydejte se vstříc pohybu. A po návratu si nezapomeňte dát vyváženou snídani!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7492403/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat