Vychytralé způsoby jak dostat malého pecivála ven

29.06.2023 | Trénink

Stále více dětí tráví svůj volný čas u počítače nebo před televizí a hledat zábavu za dveřmi bytu či domu je ani nenapadne. Pokud chcete alespoň o víkendech dostat svého potomka do přírody, budete na to muset jít chytře.

Ty tam jsou doby, kdy si děti vzaly třeba míč nebo švihadlo a s kamarády strávily celé odpoledne pobíháním mezi prolézačkami a domy. Dnes dává řada z nich přednost spíše virtuální realitě. Ano, jsou doma v bezpečí, ale zase mají nulovou fyzičku a hrozí jim minimálně nadváha, často spíše obezita, a s ní spojené zdravotní komplikace v podobě závažných onemocnění.

Abyste přinutili dítě k pohybu, potřebujete mu vymyslet nějaký program. Řada z nich se totiž neumí už ani sama zabavit. Pravděpodobně už v některých domácnostech nebude stačit ani sobotní výlet, budete se muset zapojit fantazii. Tady máte pár nápadů na víkendové outdoorové aktivity s dětmi.

Za dobrodružstvím

Dojít z místa A do místa B mnohé děti neuspokojí a s příštím výletem budete mít mnohem více starostí. Vymyslete ale nějaký program, který pro ně bude výzvou. Najděte si třeba nejbližší lanové centrum nebo umělou horolezeckou stěnu a vyrazte na výlet zakončený právě tímto programem. Nebojte se, že by byly vaše děti na podobné aktivity příliš malé (samozřejmě pokud nemáte doma batolata) – většina těchto center je připravena i na nejmenší návštěvníky. A zdolávat lanovou dráhu nebo lézt do několikametrové výšky (obojí s bezpečnostním jištěním, samozřejmě) uspokojí téměř každé dítě lačné po dobrodružství. A i kdejakého rodiče – z těchto téměř adrenalinových sportů je možné udělat rodinnou zábavu. Navíc vůbec nemusíte autem k centru zajet přímo, naplánujte si trasu tak, abyste do cíle výletu museli dojít kus pěšky – další pohyb zaručen.

Vzpomínka na tábor

Také si pamatujete, jak jste na táboře či na škole v přírodě hráli „bojovky“? A jak jste se při tom bavili? Proč neuspořádat něco podobného i pro své děti? Večer předem označíte trasu, připravíte bojové úkoly a nakonec nějakou tu odměnu, a pak už jen sledujete zápolení svého potomka se všemi přichystanými nástrahami. Samozřejmě nemusíte posílat děti samotné, nebo dokonce v noci, při vytváření bojovky klaďte důraz spíše na plnění úkolů než na samotné zdolávání terénu a na cestu se vydejte všichni společně. Budete v roli jakéhosi pozorovatele, který zajistí, že se dítěti nic nestane nebo že nepřehlédne fáborek a neskončí ztracené uprostřed lesa (a také budete kontrolovat správné vyřešení všech úkolů). Navzdory pokročilé technice jsou děti stále dětmi, a když bojovky bavily nás, proč ne i naše potomky?

Malý přírodovědec

Procházky v lese (ať už jen tak nebo při výpravě na borůvky či na houby) mohou děti nudit. Ozvláštněte je tedy malou přírodovědnou soutěží. Připravte dětem seznam věcí, které mají v lese nasbírat – například sojčí pírko, dubový list, smrkovou šišku, větvičku borůvčí, kousek březové kůry… Které přinese domů více správných věcí, vyhrává. Můžete je rovněž nechat hledat stopy zvířat. Nechte přírodu, ať se o zábavu vašeho potomka postará (s vaší malou pomocí) za vás.

Míč

Nevěřili byste, kolik zábavy dokáže na výletě vykouzlit taková jednoduchá věc, jako je míč. Přibalte ho do batůžku a ve správnou chvíli vytáhněte. Můžete si cestou házet, kopat, hrát vybíjenou… Vaše dítko ani nepozná, že se pohybuje, a přitom vlastně sportuje. Mimochodem, míč není jen zábavou pro kluky, hry s ním ocení na výletě i malé princezny.

Přátelské soupeření

Pokud má vaše dítě celou kupu stejně starých kamarádů, zkuste – po domluvě s jejich rodiči či za jejich pomoci – uspořádat soutěžní odpoledne. Vymyslete nejrůznější disciplíny (běh v pytlích, skákání přes švihadlo, závody, slalom, vybíjená, fotbal, opičí dráha, skok do dálky apod.) a pak už jen pečlivě měřte a zapisujte výkony jednotlivých malých sportovců. Na několik hodin mají děti o aktivní zábavu postaráno. Navíc lehké soupeření je pro většinu dětí přirozené, takže vyhecovat je nebude takový problém. Samozřejmostí jsou ceny pro vítěze (ale i pro poražené).

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat