Muži ponocující u televize či videoher mají špatnou kvalitu spermatu

10.07.2019 | Sex a vztahy

Hodiny strávené u seriálů či videoher do pozdní noci působí zhoubně na tvorbu spermií. Tvrdí to andrologové z Dánska. Mladí muži, kteří tak do pozdních nočních hodin sledují seriály a hrají hry, jsou častěji neplodní. Podle autorů by muži měli usnout nejpozději v půl jedenácté večer a spát minimálně 7,5 hodiny, pokud chtějí počít potomka.

Muži, kteří usínají až po půl jedenácté, mají třikrát častěji sníženou kvalitu ejakulátu – méně spermií v semenné tekutině a více těch s vadami. Pokud jsou spát až po půlnoci, pak je kvalita spermatu čtyřikrát častěji podprůměrná. Muži, kteří spí 7,5 hodiny až osm hodin denně, mají šestkrát častěji zdravé sperma než ti, kteří spí méně než sedm hodin denně.

„Časný odchod do postele a spánek v délce 7,5 až osm hodin souvisel s vyšší kvalitou spermatu,“ tvrdí autor výzkumu profesor Hans Jakob Ingerslev z Aarhuské univerzity.

Ponocování obecně narušuje cirkadiánní biorytmy a tím poškozuje pravidelné cykly hormonálního systému v těle. Proto dochází k poškození tvorby spermií.

Zhoubný stres

Ovšem ponocování není jediné nebezpečí. Je také prokázáno, že už po dvou měsících extrémní psychické a fyzické zátěže se projeví negativní účinky stresu na mužském ejakulátu. A to tak výrazně, že se sníží počet zdravých spermií ve spermatu o sedmačtyřicet procent. Tím výrazně klesne plodnost muže a šance, že se stane otcem.

Izraelští vědci vyšetřili mezi roky 2009 až 2017 jedenáct tisíc vzorků spermií mužů, jimž bylo v průměru dvaatřicet let. U jedinců, kteří dva měsíce bojovali v Pásmu Gazy, došlo o sedmačtyřicet procent častěji ke snížení počtu oplodnění schopných spermií v ejakulátu.

„Tato studie dokazuje, že dlouhodobý stres může negativně ovlivnit kvalitu spermií. Psychický stres je známý svým zhoubným účinkem na plodnost, ale máme jen málo výzkumů, které se zabývají vlivem stresu na kvalitu spermií,“ tvrdí doktor Eliahu Levitas z Univerzity Bena-Guriona v Izraeli.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat