Lidé s depresí mají vyšší tělesnou teplotu

Čím větší deprese, tím vyšší tělesná teplota. To je zcela nový vědecký poznatek, který slibuje nové možnosti léčení. Jakou roli v nich hraje vířivka a sauna?

Deprese je silný nepřítel. Tato závažná porucha psychiky se projevuje pokleslými náladami, chronickou únavou, neschopností prožívat jakékoli potěšení, patologickým smutkem, ztrátou motivace i pocitem zmaru a naprosté beznaděje (1). Není to ale všechno. Nedávno byl odhalen další symptom, od kterého se očekává, že tento duševní problém může pomoci řešit.

Tělo doslova hoří!

Studie (2) zveřejněná v odborném magazínu Scientific Reports prokázala, že lidé trpící uvedenou poruchou mají značně zvýšenou tělesnou teplotu. Její autoři tak docela neobjasňují, zda deprese způsobuje vyšší teplotu, nebo jestli je vyšší teplota příčinou deprese, ovšem přiklánějí se k názoru, že její snížení může mít pro psychické zdraví obrovský přínos. Výzkumníci ze dvou předních amerických univerzit dlouhodobě sledovali data 20 tisíc mezinárodních účastníků, kteří nosili speciální a zcela soběstačný prsten nahrazující teploměr. Na základě získaných dát následně zjistili, že čím je deprese hlubší, tím větší je i horkost těla. Možná je to důsledek omezené ochlazovací schopnosti organismu, možná vina metabolických procesů – to se zatím přesně neví. I tak je to ale údajně ohromný posun.

Blýská se na lepší časy?

„Pokud je nám známo, jde o dosud největší výzkum, který se zaměřil na souvislost mezi tělesnou teplotou hodnocenou pomocí speciálního senzoru a depresivními symptomy na geograficky širokém vzorku. Vzhledem k rostoucí populační míře deprese jsme nadšeni možnostmi nového způsobu léčby,“ uvádí americká docentka psychiatrie a hlavní autorka studie Ashley Mason v tiskovém prohlášení (3).

Sauna s vířivkou jako skvělá terapie

„Již v minulosti bylo zjištěno, že používání saun a vířivek snižuje příznaky deprese, což je pravděpodobně dáno tím, že se tělo přirozeně ochlazuje pocením. Ironií je, že zahřátí lidí v podstatě vede ke snížení jejich tělesné teploty, a tedy i útlumu depresivních nálad,“ uzavírá Ashley Mason.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Deprese, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38316806/, (3) www.ucsf.edu/news/2024/01/427051/are-body-temperature-and-depression-linked-science-says-yes






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat