Neodhalujte své myšlenky příliš

Důvěrné informace se díky hackerům stále více dostávají do nesprávných rukou a stávají se veřejným tajemstvím. Bezpečnostní díry v operačním systému? Ano, ale největším rizikovým faktorem jsou – lidé! Nebuďte tedy v pokušení prozradit příliš mnoho o sobě, o ostatních lidech nebo o svém zaměstnavateli! 

Někdy nás přepadne neodolatelná chuť, o něco se podělit. A to dokonce i tehdy, když toho už druhý den nebo dokonce za pár hodin litujeme. V takových chvílích často reagujeme spíše iracionálně a spontánně, chceme zkrátka přispět něčím do diskuse – být vidět a slyšet. Jak ale neříkat příliš?

Odolejte naléhání ostatních

Pokud se vás lidé ptají na věci, o kterých by bylo lepší nemluvit, připravte si modelové odpovědi, abyste se vyhnuli nechtěnému vyzrazení. Jsou-li obzvlášť dotěrní, nechte mluvit své tělo: pokrčte rameny, zvedněte obočí nebo krátce zatřeste hlavou. Jakmile si druhá osoba všimne vaší mimiky, změňte téma.

Odvolejte se na profesionální tajemství

Abyste se vyhnuli náhodnému prozrazení interních věcí nebo jiných pracovních záležitostí, odvolejte se na svou profesní mlčenlivost. Pokud vypustíte jméno „Edward Snowden“, bude vašemu protějšku jasné, že to není triviální záležitost: „Nevím toho tolik jako Edward Snowden, ale můj zaměstnavatel je také alergický na zaměstnance, kteří prozrazují interní informace.“ Povinnost mlčet o obchodním tajemství nemusí být výslovně zakotvena ve vaší pracovní smlouvě, vyplývá automaticky z vaší povinnosti loajality.

Prohlédněte obchod s informacemi

Kdo důvěřuje někomu jinému a něco mu svěřuje, více se otevírá sám sobě. Někteří lidé záměrně využívají této (ve skutečnosti pozitivní) dynamiky vztahu: říkají vám (prý) důvěrné věci, aby z vás také vylákali tajemství. V extrémních případech i s psychickým nátlakem: "Ty mi asi nevěříš!"

Nedovolte, aby na vás ostatní uvalili „informační dluhy“, které by mohli při nejbližší příležitosti požadovat. Pokud se ve firmě objevují drby o kolezích, dejte jasně najevo, že je nechcete slyšet. Půvabnější než „to mě nezajímá!“ je: „Mnohem víc mě zajímá, kdy přijde naše nová tiskárna než Romanům soukromý život.“ Odstraňte hodnotu „přísně tajných“ informací ujištěním, že už to dávno víte.

Omezte počet důvěrníků

Ať už se bojíte, zda vám schválí hypotéku, plánujete svatbu kamarádky nebo vás trápí, že syn kouří konopí, čím více lidí o tom ví, tím větší je riziko, že to někdo rozšíří. Koneckonců, pokud polovina města ví, že vaše kamarádka s manželem prochází krizí, je pro ně ještě těžší začít znovu spolu. 

Omezte počet lidí, kterým důvěřujete. To vás také ochrání před tím, aby se problém objevil ve všech oblastech vašeho života. Další výhoda: přesně víte, komu co říkáte. To znamená, že neriskujete, že byste do světa uvedli rozporuplné varianty.

Výslovně požadujte důvěrnost

Řekli jste někomu něco osobního a zjistili, že se informace rozšířila. Nemusel v tom být zlý úmysl. Možná si ten druhý neuvědomil, jak důvěrné informace jsou. Příště tedy výslovně požádejte o důvěrnost.

Očekávejte náhody

Mezi lidmi, které znáte z různých prostředí, mohou existovat spojení, o kterých nevíte. Ten milý chlap, kterého jste potkal v kempu, může být přítel vašeho šéfa z vysoké školy. Škoda, že jste celou dovolenou mluvili o tom, jak jste nespokojeni se svým současným zaměstnáním! Nepodceňujte efekt „svět je malý“. 

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat