Mějte koncentraci pod kontrolou

Pokud vaše myšlenky často někde bloudí, může to znamenat, že máte problémy se soustředěním. Co je způsobuje a jak se jich zbavit?

Potíže se soustředěním nás mohou v každodenním životě zatěžovat: původně jste jen chtěli dokončit daňové přiznání, ale teď už zase zíráte z okna a sníte. Ale kdy se neustálé rozptylování stává problémem – a co s tím můžete dělat?

Potíže se soustředěním a neschopnost se soustředit 

Ačkoli se pojmy porucha koncentrace a nedostatek koncentrace často zaměňují, ve skutečnosti nepopisují stejný stav. Porucha koncentrace znamená, že je obtížné nebo nemožné soustředit se na nějaký úkol na krátkou dobu. Pokud je tento stav trvalý, stává se nedostatkem koncentrace – paměť a mozek v podstatě stávkují. 

Tyto dva termíny však nelze ve skutečnosti od sebe odlišit, přechod je obvykle plynulý. Navíc problémy s koncentrací obecně narůstají s věkem, protože mozek se nakonec začne zhoršovat. Pokud máte pocit, že trpíte dlouhodobými potížemi se soustředěním, měli byste si o tom promluvit s lékařem. Dokáže stanovit vhodnou diagnózu.

Jaké jsou příčiny problémů s koncentrací? 

Potíže se soustředěním jsou často způsobeny fyzickou a psychickou zátěží každodenního života. Způsobuje je například stres, nezdravá strava a konzumace alkoholu, poruchy spánku, psychický stres, nemoci jako porucha pozornosti (ADHD a ADD) nebo demence. Pokud se prostě nedokážeme soustředit, nemusí to být nutně naše chyba. Náš výkon ovlivňují i ​​vnější faktory. 

Proč k nesoustředěnosti vůbec dochází? 

Pokud se chceme na něco soustředit, tělo musí vydávat hodně energie – to nelze dělat nepřetržitě. Čím déle pracujeme soustředěně, tím více se vyčerpáváme. Psychická únava je jedním z nejčastějších příznaků špatné koncentrace. Proto je důležité dělat pravidelné přestávky a včas dodat tělu novou energii, například vyváženým jídlem.  

Pomoc při potížích se soustředěním 

Mozek je sval a lze ho trénovat podobným způsobem. Mozek však cvičíte pravidelným zaměstnáváním kognitivními úkoly. Vhodné tak jsou křížovky a pexeso, sudoku nebo mahjong, pokud je děláte alespoň dvakrát až třikrát týdně, ideálně však každý den, každé zhruba hodinu. Také cvičení těla bychom měli začlenit do našeho každodenního života, abychom zlepšili výkon – na podporu mozkové aktivity údajně pomáhá chození do kopce a z kopce (nebo alespoň do schodů a ze schodů).

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441838/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479568/, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat