Rozhýbejte pánev pro nastolení emoční pohody

06.02.2024 | Psychika

Napadlo vás někdy, že negativní emoce a nezpracované zážitky mohou sídlit v bocích? Když je rozhýbete, dočkáte se nevídané fyzické i psychické úlevy!

Proč se zaměřit zrovna na pánev? V pánvi jsou umístěny reprodukční orgány a také centrálně umístěný sval psoas, který spojuje horní a dolní část těla (dech a bránici s nohama), takže střed těla odráží fyzický i emocionální stav. Při stresu se totiž sval psoas napne, a dokonce i poté, co je stresor pryč, může napětí přetrvávat, což přispívá k problémům, jako jsou bolesti hlavy a bolesti zad.

Poslouchejte své tělo

V překladu řečeno, emoce jsou elektrochemické signály s malými proteiny známými jako neuropeptidy, které aktivují obvody spojené s emocemi. Tyto signály jsou vyjádřeny, prožívány a ukládány v těle a mysli. Reakce na stres pak spouští utahování svalu psoas, což naznačuje potenciální souvislost mezi napětím a zachycenými emocemi v oblasti kyčle (2). Naštěstí se proti tomu dá bojovat.

Emoční krajina uložená v bocích

Somatická terapie zdůrazňuje spojení mysli a těla a pomáhá všímat si tělesných pocitů. Také pracuje s bolestí a spojuje příznaky na fyzické úrovni se základními psychologickými příčinami. Možností, jak s boky a emocemi pracovat, je několik. V každém případě je nutné tuhle část těla rozhýbat a protahovat, zejména při celodenním sezení (3).

Somatické cvičení: Je pro každého?

Pomáhají krátké jógové sestavy, například ranní pozdrav slunci, až po cílené sestavy na posílení pánevního dna. Jelikož se somatickým tréninkům a technikám věnují zkušení terapeuti, není nic jednoduššího než navštívit nějaký z kurzů, případně cvičit podle předtočených videí. Somatické cvičení totiž lze provádět jak v individuálním, tak ve skupinovém terapeutickém prostředí. Vyzkoušet jej přitom může úplně každý.

Vždy ale platí, že na rozdíl od běžných cviků se nesnažíte dělat co nejvíce pohybů. Díky tomu a posílenému kontaktu se svým tělem postupně otevíráte emoční vědomí a zároveň uvolňujete svalové napětí, krotíte zažívací problémy, potíže se spánkem a chronickou bolest. To potvrzuje i věda (1). Podle studií analýza pohybu zvyšuje povědomí o vašem držení těla a umožňuje provést určité změny v jeho řeči tak, abyste zpracovali nežádoucí emoce a podpořili pozitivnější emocionální zážitek. Tak hurá do toho!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5594083/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987720307337?via%3Dihub, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8276649/ 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat