Srovnávání může být dobré pro duševní zdraví

Neustále čteme, že srovnávání se s jinými lidmi škodí našemu duševnímu zdraví. Je na čase tento předsudek vyvrátit.

„Srovnávání je konec štěstí a začátek nespokojenosti,“ řekl prý dánský filozof Søren Kierkegaard (1). Nic proti Kierkegaardovi, ale moderní psychologie to vidí trochu jinak. Základní myšlenka, že bychom se měli dívat jen na sebe a bez závisti ignorovat své okolí, zní velmi vznešeně – není však realistická. Je lidskou přirozeností porovnávat se, a dokonce potřebujeme srovnání, abychom byli schopni klasifikovat sebe a své prostředí.

Proč se neustále porovnáváme s ostatními

Srovnání nám pomáhá dovědět se něco o sobě. A to platí jak pro srovnávání v zaměstnání, v podobném věku nebo podobných sociálních poměrů, tak i pro srovnání se sebou samými, například s předchozí výkonností v práci nebo ve sportu.

Pokud se srovnáváme s někým „lepším“, může to sice způsobit špatný pocit, ale může nás to také motivovat. Při srovnání, ze kterého vycházíme jako ti „lepší“ my, nám naopak navodí uspokojující pocit z nás samotných.

Srovnávání jako problém

Srovnávání je normální sociální funkce, kterou potřebujeme ve společnosti a pro naši vlastní klasifikaci. Problém vlastně nastává, až když se neustále srovnáváme s nedosažitelnými ideály. Sociální média jsou katalyzátorem těchto toxických srovnání. Na Instagramu, Facebooku a podobně neustále vidíme lidi, kteří vypadají perfektně, vedou neuvěřitelně vzrušující život se spoustou skvělých výletů, exotickým jídlem a pitím na mimořádných místech – zatímco my sedíme v teplákách na gauči.

Ale ani influenceři nejsou vždy šťastní a necítí se ve své kůži dobře. Krásná a okouzlující influencerka může trpět střevními potížemi nebo musí dělat daňové přiznání, ale to na Instagramu samozřejmě neukazuje.

Problém tedy není v samotném srovnání, ale v tom, že k němu nemáme všechna data. Pokud žárlíme na někoho, kdo má mnohem více peněz nebo skvělou práci, měli bychom být upřímní a podívat se na „celý obrázek“: Ano, možná tento člověk vydělává hodně peněz, ale také pracuje a má výrazně více stresu a možná i nižší kvalitu života.

Proč je srovnání dobré

Pokud ke srovnání přistoupíme takto, mohou dokonce přispět k naší spokojenosti. Trik je porovnat se se správnými lidmi a získat realistický pohled na širší obrázek. Nejde o to ignorovat nepříjemné detaily a dívat se pouze na věci, díky kterým se cítíme lépe. Je nutné zahrnout všechny faktory a informace, které potřebujeme ke skutečnému posouzení a porovnání celkové situace a nezkreslovat si obraz o druhých – ale především ne o sobě.

Zdroj: (1) psychology-spot.com/comparing-yourself-to-others/, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat