Díky jediné otázce budete šťastnější

Je šťastný život otázkou štěstí? Možná trochu, ale spokojenosti se můžeme do určité míry naučit – třeba pomocí velmi jednoduché otázky.

Být šťastný není tak snadné! Neustále musíme dělat věci, do kterých se nám nechce. Víla, která plní naše přání, se nikdy neobjeví. A pak přicházejí ošklivé rány osudu, které nás úplně vykolejí. O to důležitější je, abychom se naučili pomáhat sami sobě a cítili se maximálně šťastní a pozitivní. A dobrá zpráva je, že spokojenost a životní optimismus nejsou vrozené, ani nejsou dílem náhody, ale spíše otázka cviku.

Proč se zaměřujeme na to negativní

To, jak šťastní se cítíme, závisí do značné míry na našem vnímání. Roli samozřejmě hrají vnější faktory jako bohatství, sociální postavení, úspěch, vzhled nebo počasí, to jsou přece věci, které vnímáme. Máme však na výběr, jak se na ně budeme dívat, jak je vážit a klasifikovat: Soustředíme se na to, co nás trápí nebo chybí? Nebo s čím jsme spokojeni nebo co máme? (1)

Mnoho lidí má tendenci soustředit se na to, co je trápí, a věří, že jediný způsob, jak být šťastný, je něco změnit. Je to uvnitř nás, že věnujeme více pozornosti hrozbám, problémům a zranitelnostem než tomu, co se nám v životě daří. A není nic špatného na tom, když si stanovíte cíle a chcete se v životě někam „posunout“. Ale pokud si nedáme pozor a soustředíme se pouze na své cíle a touhy, dříve nebo později ztratíme motivaci, protože zapomeneme, jak být šťastní (1). 

Otázka na každý den

Vzhledem k tomu, že přirozeně máme tendenci se soustředit na to, co nás ohrožuje nebo čeho se nám nedostává, můžeme vytvořit rovnováhu ve svém vnímání pouze tím, že se zaměříme také na to pozitivní – a to bychom měli dělat pokud možno každý den. Toho dosáhnete jednoduchou otázkou: Za co jsem vděčná? (2)

Nezáleží na tom, zda budou vaše odpovědi malé věci jako „výborný oběd“ nebo „že jsem si uklidila koupelnu a je teď tak pěkná a čistá“, nebo velké věci jako „že jsem zdravý“ nebo „že mám mámu, která je tu pro mě“. Tím, že si položíme tuto otázku, nevyhnutelně dostáváme do popředí krásu a upínáme pozornost na to, co máme. Na druhou stranu prostě ignorujeme to, čeho chceme dosáhnout, a toužíme po pohodové chvíli štěstí (2). 

Nejlepší na tom je: Pokud si tuto otázku klademe (a odpovídáme na ni) důsledně každý den, nejenže si všimneme, že je v našich životech mnoho pozitivního a cítíme se šťastní, ale také trénujeme svůj mozek, aby to dělal častěji. Podívejte se na pozitivní aspekty situace a staňte se z dlouhodobého hlediska šťastnějšími a optimističtějšími. A v určitém okamžiku už se život najednou nezdá tak těžký... (3)

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9963575/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1820947/, (š) názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat