Hubnout lze i pouhým myšlením

20.01.2024 | Psychika

I když nejste Harry Potter ani Hermiona, nemáte kouzelnickou hůlku a nemůžete si ze stehen, boků a břicha odčarovat nežádoucí špeky, k hubnutí vám přece jen postačí málo – změnit myšlenky.

Co kdyby vám někdo řekl, že nejsilnější zbraní proti nadváze a obezitě nejsou žalostně malé porce jídla ani každodenní dril v posilovně, ale mozek? Věřili byste mu? Jestli si ťukáte na čelo a říkáte si něco o bláznech, zadržte, síla myšlenky je totiž mocná.

Když dva dělají totéž, není to totéž

V roce 2010 psycholožka z Harvardu Ellen Langer dostala bláznivý nápad. Chtěla si ověřit, zda má hubnutí něco společného s nastavením mysli. Aby to otestovala, rozdělila 84 žen (hotelových pokojských) ze sedmi různých ubytovacích zařízení do jedné ze dvou skupin. Všechny účastnice vyplnily před a po experimentu dotazník o cvičení, užívání návykových látek a dietě a podstoupily testy na krevní tlak, měření procenta tělesného tuku, indexu tělesné hmotnosti (BMI) a poměru pasů k bokům (1).

První skupina zároveň byla poučena o tom, že cvičení nemusí bolet, neboť kalorie se spalují i během domácích prací, jako je výměna prádla (15 minut spálí 40 kalorií), vysávání (15 minut spálí 50 kalorií) či čištění koupelny (15 minut spálí 60 kalorií). Ještě předtím, než se ženy rozprchly do svých zaměstnání, je vědci z Harvardu požádali, aby si víc všímaly toho, co přes den dělají a stihnou. Toť vše. Čtyři týdny poté výsledky experimentu šokovaly svět psychologie (1).

Placebo efekt?

Ani v jedné ze skupin nedošlo ke změně chování. Nikdo po pracovní době necvičil, nikdo nedržel redukční dietu, přesto ženy v informované skupině hlásily více pohybu než dříve. A jejich hmotnost, procento tělesného tuku, BMI a další hodnoty se snížily. Proč? Jakmile dobrovolnicím někdo řekl, že se mají víc soustředit na sebe samé a monitorovat své denní úkoly, došlo u nich k „přeprogramování“ mysli, jež podpořilo nárůst fyzické aktivity. Ony ale i jiné maličkosti, aspoň co se týče hubnutí, dělají zázraky (1). Jestli se i vy chcete dostat do formy, udělejte tohle!

Začněte odkládat telefon

Při obědě nebo večeři neustále sledujete mobil, který odvádí pozornost od velikosti porcí i složení jídelníčku? To je špatně. Při jídle se nenechte nikým a ničím rušit a každé sousto pomalu a poctivě rozžvýkejte (2).

Přemýšlejte o držení těla

Nejen experti na tchaj-ťi hlásají, že správné držení těla je překvapivě těžká (a často přehlížená) práce. Takže až se příště přistihnete, že sedíte u svého stolu nebo čekáte ve frontě, myslete na všechny ty drobné svaly, které udržují vaše záda rovná. A nehrbte se. Spálíte tak o nějakou tu kalorii navíc, třeba i při mytí nádobí (2).

Při chůzi do kopce zatěžujte hýžďové svaly a lýtka

Pokud při chůzi do kopce máte tendenci sebou plácat a dělat hodně hluku, pravděpodobně dostatečně nepoužíváte hamstringy (silné posturální svaly). A to je výzva! Opět jde o to sledovat, jakým stylem noha nohu mine. Zkraťte délku kroků, snažte se udržovat nezměněný rytmus chůze. Také se nakloňte mírně vpřed a pořádně se do toho opřete. Větší snaha rovná se větší odměna (2).

Zdroje: (1) www.journals.sagepub.com/doi/10.1111/j.1467-9280.2007.01867.x, (2) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat