Jednoduché a levné strategie v péči o sebe

Péče o sebe, když je všeho moc, není jen drahá masáž. Vyzkoušejte tyto jednoduché tipy – které navíc nestojí ani korunu.

Bohužel termín sebepéče se dnes používá od perličkové koupele přes čokoládové masáže až po téměř toxické chování („Na tuto zprávu neodpovídám, protože to pro mě není dobré“), téměř vše se prodává pod rouškou sebepéče.

Skutečná péče o sebe není vždy příjemná a rozhodně ne vždy nejpohodlnější způsob. Spíše je to o řešení a dělání věcí, na které se možná zrovna teď necítíme – ale z dlouhodobého hlediska nám to pomůže a bude to pro nás dobré. Pokud si nevšímáme svých potřeb, nerespektujeme své hranice a nesnažíme se o zdravý a vyvážený životní styl, masáž nám nepomůže. Takže jestli pro sebe opravdu chcete něco udělat, mohou vám pomoci tyto tipy. A nejlepší ze všeho je, že jsou zcela zdarma!

Sestavte si zdravou ranní rutinu

I když to na první pohled může znít bláznivě, zdravá ranní rutina vám pomůže začít den uvolněně. Nejde o to začít každé ráno hodinovým tréninkem nebo připravit si jídlo na celý týden, ale spíše naplánovat si dostatek času, abyste mohli začít den bez stresu. Protože když třikrát stiskneme tlačítko odložení buzení, pak si oblékneme první džíny po ruce a vyběhneme ze dveří bez snídaně, zaručeně zůstaneme v této stresové náladě celý den.

Co přesně chcete nebo můžete dělat ráno a v jakém časovém horizontu je samozřejmě na vás. Zjistěte, co je pro vás dobré. Hlavní je, abyste měli dostatek času na věci, které vám pomohou začít den pozitivně a abyste se nemuseli stresovat a panikařit už 15 minut po vstávání.

Odpovídání na zprávy

Na žádnou zprávu – ať už profesní nebo soukromou – samozřejmě nemusíme odpovídat během několika sekund. Abychom ale pěstovali úspěšné vztahy, musíme také svým protějškům projevovat určitou míru respektu a uznání. A ano, patří sem také odpovídání na SMS, WhatsApp nebo e-maily. Ne hned, ale v rozumném časovém horizontu, který samozřejmě závisí i na tom, o čem jsou.

Někdy je na nás všeho moc a my si zkrátka nemůžeme dovolit věnovat čas a energii mezilidské komunikaci. To je samozřejmě zcela pochopitelné a takové situace asi zná každý. Péče o sebe ale zahrnuje i udržování vztahů, protože bez naší sociální sítě to bude z dlouhodobého hlediska těžké.

Udržujte ve věcech pořádek

Jsou lidé, kteří jsou přirozeně organizovaní, a pak jsou ti, pro které je to velmi obtížné. Ale ať už jsme v tomto ohledu jakýkoli typ osobnosti, život v chaosu není dobrý pro nikoho. Samozřejmostí může být kniha na stole nebo svetr z předchozího dne viset přes opěradlo židle. Ale hory prádla nebo nádobí, které se týdny hromadí, protože se nám prostě nechce dělat domácí práce – tato forma prokrastinace nemá nic společného s péčí o sebe.

Nejlépe uděláte, když nepříjemné úkoly péče dokončíte co nejrychleji. Pak se budete doma nejen cítit pohodlněji, ale budete mít i více času na věci, které vás baví – například perličková koupel.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8488814/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat