Žijte život pro okamžité štěstí

Žít spokojeně – kdo by to nechtěl? Často si ale sami bráníme vlastnímu štěstí. Naštěstí známe účinné způsoby, jak dosáhnout větší spokojenosti...

Zdají se vám tyto věty povědomé? Kdyby nebylo toho blbce, byl ten den docela fajn. Ta kolegyně mi úplně zkazila den. Chtěl bych si zajít zacvičit, ale nemám čas. Taková nebo podobná tvrzení známe všichni. Ale jen velmi zřídka se setkáme s někým, kdo řekne, že je se svou současnou situací spokojený, že se mu dnešek podařil nebo že je za někoho vděčný.

Je to tak: spokojených lidí je jako šafránu. Trápíme se budoucností, rozčilujeme se nad minulostí. Existují ale účinné způsoby, jak spirálu špatné nálady zastavit.

Situaci přijměte

Máme tendenci okamžitě soudit lidi a situace. Jakmile se stane něco nepříjemného, jako první nás napadne – proč právě já? Pro příště bychom mohli vyzkoušet alternativu a přijmout situaci takovou, jaká právě teď je.

Jednejte podle sebe

Často jsme nespokojení, protože nemůžeme sami rozhodovat o tom, jak se věci dějí. Často reagujeme jen na to, co chtějí ostatní. A jsme ve stresu. Pokud víte, co chcete, nepadnete tak rychle do pasti, to znamená, že bychom měli častěji dávat najevo, že si umíme stanovit limity.

Buďte tady a teď

Jedním z klíčů k většímu štěstí je žít přítomným okamžikem. Nezdržujte se tedy včerejším zpackaným rande, ani se nestarejte o rozhovor s nadřízeným za tři dny. Život tady a teď se v dobách všudypřítomného rozptýlení od chytrých telefonů stává stále větší výzvou. Ale stojí za to se plně ponořit do přítomnosti: protože jsme zcela v přítomném okamžiku, s osobou, se kterou mluvíme, nebo sami se sebou.

Místo vzteku hledejte řešení

Hledejte řešení místo toho, abyste se zabývali problémem a rozčilovali se kvůli němu. I když se problém zdá velký, postupujte v řešení malými krůčky a ptejte se, jak se s tím nejlépe vypořádat.

Otevřete oči

Ne vždy jsou potřeba velké činy a úspěchy, abychom byli spokojeni. Klíčem k větší spokojenosti je rozpoznat malé okamžiky štěstí v životě. Štěstí je něco, co můžeme zažívat každý den uprostřed všedního dne a můžeme být spokojeni třeba stokrát za den. Musíme to však umět vnímat.

Usmívejte se

A na konec tip, který je tak samozřejmý, že jej často jednoduše přehlížíme. Máme na výběr, zda na nehodu či problém reagovat naštvaně, nebo se na chvíli zastavit, nadechnout se a usmát se. Protože nikdo není dokonalý, ani my ne, a protože mnohé z věcí, které nás dnes zlobí, budou zítra jen z poloviny tak hrozné.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat