Jednoduché návyky snižující riziko deprese

Skočte si s přáteli na zdravé jídlo, dejte vale cigaretám, a pokud spíte méně než sedm hodin, zkuste si délku nočního odpočinku o něco prodloužit. Špatná nálada si na vás nepřijde!

Stále častějším tématem rozhovorů bývají deprese, úzkosti a špatné nálady. Může za ně chladné a sychravé počasí? Stres? Krátké dny a brzké stmívání? Je to jedno s druhým. Proti přírodě ani času se bojovat nedá, ale když jde o špatné duševní rozpoložení, je to jiné! Jaké zdravé návyky vás padnout do chmur nenechají?

S chutí do toho a půl je hotovo

Souvislost mezi nehezkými vtíravými myšlenkami a ovlivnitelnými faktory životního stylu nalezli výzkumníci ze Šanghaje, kteří spolupracovali s odborníky z Velké Británie (1). Během dlouhých devíti let důkladně analyzovali data celkem 280 tisíc jedinců, přičemž doufali, že se jim podaří zjistit, jaké běžné zvyklosti vyrovnané lidské psychice svědčí a naopak škodí nejvíce. A podařilo se! Co bychom ve svém životě měli napravit?

Delší spánek jako první krok

Ze získaných dat vyplynulo, že spánek trvající sedm až devět hodin snižuje riziko depresí až o 22 procent. Nabízí se tedy otázka – kolik času v posteli obvykle trávíte vy? Dalším zaručeným a vědecky odsouhlaseným ochranným štítem proti smutku je fyzická aktivita, na které bazíruje i Světová zdravotnická organizace. Dle jejích pokynů by měl člověk pohybu věnovat 150 až 300 minut týdně (2). Pokud jde o kouření, které efektivnímu sportování může značně překážet, neboť omezuje funkční kapacitu plic, když se ho vzdáte, můžete si šance na ustavičně pohodovou mysl zvýšit o 20 procent. Ovoce však přinesou i další změny.

Vliv stravy není radno podceňovat

Tajemstvím nekončícího optimismu je dle názoru autorů výše zmíněné studie i dodržování zdravých stravovacích návyků. S nimi máte šestiprocentní naději, že se vám chmury obloukem vyhnou. Velký důraz se klade i na společenské vyžití a setkávání s přáteli. Pokud jste ve své vlastní bublině a jakési osamocené izolaci, riziko depresí stoupá o bezmála 18 procent. Co vy na to, vezmete si tyto rady k srdci? Asi mají vážně své opodstatnění…

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s44220-023-00120-1.epdf, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat