Vhodné prostředí pro kvalitní spánek

17.09.2023 | Psychika

Ve světě plném neustálých aktivit a digitálních technologií je hodnota dobrého spánku důležitější než kdy jindy. Základem pro dosažení kvalitního spánku je nejen zavedení zdravého režimu před spaním, ale také vytvoření prostředí vhodného pro spánek. Přeměna vaší ložnice v zónu klidu může mít zásadní vliv na klidný spánek a odpočinek. Jak by měl tento prostor vypadat a čemu se raději vyhnout?

Příjemná atmosféra

Spánkové prostředí hraje klíčovou roli při ovlivňování kvality a délky vašeho spánku. Dobře navržený prostor pro spánek může přispět k lepší efektivitě spánku, hlubšímu spánkovému cyklu a lepší celkové pohodě. Osvětlení hraje také zásadní roli při usínání. S blížícím se večerem ztlumte světla v ložnici, abyste dali tělu signál, že je čas k odpočinku. (1)

Pomocí zatemňovacích závěsů nebo žaluzií zabráníte vnějším zdrojům světla, jako jsou pouliční lampy nebo ranní slunce, aby rušily váš spánek. Omezte také před spaním sledování obrazovek (telefonů, počítačů, televizorů). Vyzařované modré světlo může zapříčinit, že se vám bude hůře usínat. (2)

Pohodlné lůžkoviny

Výběr lůžkovin může výrazně ovlivnit kvalitu vašeho spánku. Investujte do pohodlného a kvalitního ložního prádla, které vyhovuje vašim preferencím. Vyberte si matraci, která poskytuje přiměřenou oporu vašemu tělu. Matrace se liší tvrdostí, proto si najděte takovou, která vyhovuje vaší úrovni pohodlí. Zvolte si polštáře, které poskytují správnou oporu krku a hlavy. Příliš ploché nebo příliš silné polštáře mohou vést k nepohodlí a neklidnému spánku. (3)

Co se týče materiálu lůžkovin, vyzkoušejte prodyšné a pohodlné materiály pro povlečení i prostěradla, abyste zajistili příjemnou teplotu při spánku. Obecně platí, že přírodní materiály jsou příjemnější a jemnější. (4)

Regulace teploty a snížení hluku

Udržujte v ložnici o něco nižší teplotu, protože nižší teplota v místnosti často přispívá ke kvalitnímu spánku. Nebudete se tolik potit a ani se kvůli tomu budit. Při spánku používejte různé vrstvy přikrývek, abyste si mohli podle potřeby upravit přikrytí a udržet si pohodlí po celou noc. (5)

Pokud se nacházíte v oblasti s výrazným hlukem, budete muset učinit určitá opatření, abyste se dobře vyspali. V případě, že je hluk trvalým problémem, investujte do kvalitních špuntů do uší, abyste minimalizovali rušivé vlivy. (6)

Prostor bez nepořádku

Udržujte výzdobu ložnice jednoduchou a jemnou. Nepořádek a nadměrná výzdoba mohou působit rušivě a ovlivňovat vaši schopnost relaxovat. Uspořádejte si prostor tak, abyste se cítili dobře. Pokud máte kolem sebe spoustu rušivých elementů, může se stát, že se vám bude hůře usínat. (7)

Zdroje: (1-5) https://www.healthline.com/nutrition/17-tips-to-sleep-better#9.-Optimize-your-bedroom-environment, (6-7) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat