Buchingerův terapeutický půst pod drobnohledem

Terapeutický půst je určen k očistě těla, mysli i duše. Jednou z nejznámějších metod je Buchingerův terapeutický půst, při kterém detoxikujete především duši. Hubnutí je jen vedlejší efekt.

Buchingerův léčebný půst patří mezi klasické léčebné půsty a je jednou z nejrozšířenějších hladových metod. Cílem léčebného půstu je detoxikovat tělo, duši i ducha a cítit se znovu dobře. 

Jak Buchingerův půst funguje?

Léčebná metoda podle Buchingera je čistě pitná kúra. Pije se pouze zeleninový vývar, džusy a čaje. Pevné jídlo se ve fázi úlevy dává na talíř pouze ve zmenšené podobě.

Nedílnou součástí Buchingerova půstu jsou každodenní jaterní zábaly, vytrvalostní sporty a gymnastika. Kromě toho se střeva čistí pomocí projímadel. To by mělo pomoci v boji proti chronickému zánětu.  

Jak dlouho držet půst?

Bez lékařské podpory je lepší nedržet půst déle než 1 týden. Pro dobu trvání půstu však neexistuje žádné pevné pravidlo. Ve speciálních půstech s léčebným využitím trvá hladovění až 4 týdny. To by však mělo být vždy prováděno pod lékařským dohledem.

Výhody terapeutického hladovění

Zatím neexistují žádné dlouhodobé studie, které by prokázaly, že půst vyléčí nemoci. Ukazuje se však, že může pomoci se zlepšením různých onemocnění, jako například chronická zánětlivá onemocnění, úleva od revmatismu, dny, migrény, alergií, kožních chorob a cukrovky.

Vzhledem k tomu, že přijímáte méně kalorií, může půst přispět i k rozkládání tukových zásob. Tím se v mozku uvolňuje hormon štěstí serotonin. 

Nežádoucí účinky léčebného hladovění

Během půstu se mohou objevit nežádoucí účinky. Mezi ty nejběžnější patří mírné oběhové potíže, bolest hlavy nebo migréna, akutní bolest zad, dočasně špatný zrak, změny ve spánkových vzorcích.

Terapeutický půst přerušte neprodleně, pokud se u vás objeví srdeční arytmie, žaludeční problémy, oběhové problémy.

Rizika Buchingerova půstu

Během Buchingerova půstu tělo útočí nejen na tukové zásoby, ale také na svalové bílkoviny. Navíc se zvyšuje riziko dny nebo onemocnění močových cest. Nebezpečí však hrozí hlavně při déletrvajícím hladovění bez lékařského dohledu a u lidí, kteří mají zvýšenou hladinu kyseliny močové již před začátkem období hladovění.

Pro koho je vhodný léčebný půst?

Léčebný půst podle Buchingera je vhodný pro všechny, kteří si chtějí více uvědomovat své tělo a trvale zlepšit své stravovací návyky. Člověk by se neměl postit, protože chce zhubnout. To je pěkný vedlejší efekt, ale není to hlavní cíl léčby.

Každý, kdo užívá léky nebo je chronicky nemocný, by neměl držet půst vůbec nebo pouze pod lékařským dohledem. Totéž platí pro lidi s velkou nadváhou, extrémními alergiemi, depresemi nebo poruchami příjmu potravy.

Těhotné nebo kojící ženy, děti, lidé se srdečním onemocněním, lidé nakažení virem HIV nebo lidé s výraznou podváhou by se měli půstu zcela vyhýbat.

Zdroj: www.buchinger-wilhelmi.com/en/therapeutic-fasting-and-nutritional-strategies/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat