Vnitřní síla jako novodobá superschopnost

Vnitřní síla a odolnost jsou v současnosti velmi žádané. Mohou vám pomoci lépe se vyrovnat s výzvami. Ale každý problém nevyřeší.

Odolnost se v posledních letech stala módním slovem. Pokud je někdo odolný, snáze se vyrovnává s krizemi a výzvami. Namísto toho, abyste byli sraženi nepřízní života, víte, jak nastavit nový kurz a dívat se dopředu, když nastanou problémy.

Ať už v práci nebo soukromě: Být odolný vůči krizím, možná z nich dokonce vyrůst – to zní skoro jako vnitřní superschopnost. Zvlášť v době, jako je ta naše. Je proto více než pochopitelné, že mnozí chtějí být více odolní.

Pokud to neumíte, je to vaše chyba

A přesto existují také dobré důvody, proč se na koncept odolnosti podívat kriticky. Na jednu stranu proto, že se zaměřuje na jednotlivce, podle hesla: Pokud se nedokážete vyrovnat s touto krizí, pak prostě nejste dostatečně odolní a musíte na sobě pracovat. Přehlíží se skutečnost, že by se možná musely změnit struktury a okolnosti, protože v první řadě způsobují krize. 

Další bod kritiky, který se objevuje i proti jiným typům „sebeoptimalizace“, směřuje k otázce, kdo má mít nakonec prospěch z veškeré práce na sobě. Jde o osobní rozvoj jako o sebevědomí, nebo jde spíše o to, být co nejdéle fit a být a zůstat efektivní na trhu práce? 

Žádný všelék

Na tuto otázku lze jistě snadno odpovědět – zaměstnavatelům jistě prospívá, když jsou jejich zaměstnanci odolní, protože pak umí řešit i složité situace. Vnitřní odolnost by neměla být mylně chápána jako všelék, s nímž lze vydržet i ty nejnepříznivější okolnosti. Ani od odolného člověka se vše jen tak neodrazí – a tak by to ani být nemělo. 

Můžeme být i zranitelní

K lidskému bytí patří také opak odolnosti, zranitelnost. Nemusíme všechno vydržet, ani všechno dělat. Někdy problém není uvnitř nás, je to venku. Ale s realistickým pochopením odolnosti může být pro váš vlastní život velmi užitečná a cenná. 

Zdroj: názory autora -. celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat