Správným jídlem k dobrému spánku

Spali jste dobře? Z dlouhodobého hlediska může nedostatek spánku spustit obezitu, cukrovku nebo dokonce deprese. Dostatečný důvod, abyste přehodnotili svůj vlastní životní styl. I výživu.

V průměru člověk potřebuje kolem sedmi a půl až osmi hodin spánku. Pokud nemůžete v noci usnout, ráno vstaňte o půl hodiny dříve než obvykle, večer budete mít větší potřebu spánku. V poledne byste se měli vyvarovat zdřímnutí a jít spát až večer, když jste opravdu unavení. Po krátké době si tělo najde cestu zpět do svého přirozeného rytmu. Důvodem problémů se spánkem ale může být i nesprávná strava.

Nejezte příliš pozdě

I když z pozdního jídla nepřibíráte, konzumace hlavního jídla před spaním může způsobit nespavost. Důvod: trávicí orgány jsou nyní v plném proudu. A pak se může stát, že nakonec trpí střeva nebo žaludek. Syrová zelenina, fazole a zejména potraviny s vysokým obsahem tuku mohou negativně ovlivnit spánek. Zvláště negativně mohou působit i kořeněná jídla. Možným důvodem může být zvýšení tělesné teploty po jídle. Obecně platí, že poslední velké hlavní jídlo by se mělo sníst tři až čtyři hodiny před spaním. 

Alkohol používejte střídmě

Sklenka vína nebo piva se na usnutí používá stále dost často. Alkohol má uklidňující účinek na centrální nervový systém a ačkoli vám to může pomoci usnout, podporuje neklidný spánek. Tělo těžko odbourává alkohol. A má to ještě jednu nevýhodu: Během fáze hlubokého spánku může alkohol uvolnit svaly jazyka a krku. Za určitých okolností jsou dýchací cesty zúžené. Možnými následky může být chrápání a dechové pauzy.

Místo toho si dejte správná jídla

Spát byste však neměli chodit ani s prázdným žaludkem. Jinak by vás mohla vytrhnout ze spánku touha po jídle. A pokud se budete touto potřebou řídit znovu a znovu, může se stát, že si tělo na půlnoční svačinu nakonec zvykne. Nejlepší je vyvážená strava s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin. Ty najdeme především v rostlinných olejích nebo rybách. 

Dalším dobrým tipem je mléko. Nápoj obsahuje protein laktalbumin. Ten významně zvyšuje hladiny plazmatického tryptofanu v mozku. Trytofan je aminokyselina, ze které se vyrábí spánkový hormon melatonin. Ten najdete také v rybách, kešu oříšcích, banánech a krůtě.

Změňte svůj životní styl

Kromě toho existují další možnosti. Vzrušující thrillery nebo akční filmy těsně předtím, než jdete spát, způsobují zbytečné vzrušení. Vypněte tedy včas televizi a dejte si místo ní CD s relaxační hudbou. Deset minut předem se vyplatí místnost dobře vyvětrat. Kromě toho můžete posílit vlastní produkci melatoninu v těle. Zatemněte si prostor na spaní. Naproti tomu v poledne byste měli chodit ven na slunce. Střídání světla a tmy pomáhá vnitřním hodinám. 

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat