Potraviny a nápoje, které spouštějí úzkost

Hranolky, káva nebo kupované smoothie, které budí dojem, že je tím nejzdravějším občerstvením na světě. Víte, že když si je dáte, seberou vám veškerý optimismus?

Strava se neodráží jen na fyzickém zdraví, hodně totiž ovlivňuje i to duševní. A ne, není to jen neustále omílané klišé, o kterém jsme slyšeli již nesčetněkrát.

Co se děje v břiše, děje se v hlavě

Člověk by řekl, že se nálada a celé duševní rozpoložení „rodí“ v hlavě. Jenže celé je to mnohem složitější. Samotný mozek je totiž napojen na střeva a mikroorganismy, které v nich žijí, přímo ovlivňují produkci neurotransmiterů, od kterých se naše pocity odrážejí. Jenže ne každá strava těmto mikroorganismům chutná a svědčí, což vlastně vysvětluje, proč některé potraviny podporují chmury, úzkosti a další neblahé psychické stavy. Mimochodem, jsou to třeba tyhle…

Na tučné a smažené si nechte zajít chuť

Poměrně často si v rychlém občerstvení dopřejete hamburger a k němu smažené hranolky? Nebo kuřecí křídla, nugetky či další pokrmy, které jste svou objednávkou odsoudili k cestě končící ve fritéze plné rozžhaveného oleje? Otázkou je, zda si uvědomujete možné následky. Tato jídla jsou možná chuťově dobrá, ovšem obsahují vysoký obsah sodíku, rafinovaných cukrů a nasycených tuků, což není přínosné pro tělo ani mysl. Zatěžují totiž celý trávicí systém a mají prsty ve zvýšené produkci adrenalinu. Přesně tohle může být důvod vaší rozladěnosti.  

Sladkosti smutek neléčí

Máte pocit, že se díky zmrzlině, čokoládové tyčince, koláčku a koblize cítíte lépe? Svým způsobem to tak je, ale bohužel jen na chvíli. Je to dáno tím, že se vám prudce zvýší hladina cukru v krvi, která zakrátko zase klesne, takže ve finále skončíte v bludném kruhu letargie a podrážděnosti. Pokud sladkosti jíte pravidelně, vaše tělo v obraně proti těmto výkyvům uvolňuje více adrenalinu i kortizolu, což vede k úzkostem.

Pozor na kávu, alkohol i smoothies

Když už víte, které potraviny nesou odpovědnost za špatné nálady, možná vás zajímají i nápoje. Na jejich seznam patří třeba káva, jejíž obsažený kofein se jedincům citlivějším na tento stimulant může vymstít. Obezřetní buďte i s kupovaným smoothie, které se sice tváří zdravě, ale mívá vyšší glykemickou zátěž. Bez viny není ani alkohol, který podporuje záněty a narušuje harmonii střevního mikrobiomu.

Zdroj: www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/anxiety-inducing-foods - celý článek






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat