Projezte se k dobré náladě

Nejen čokoláda pomáhá proti stresu a nevolnosti. Existuje celá řada jídel, která vám navodí dobrou náladu. Prozradíme vám, která šťastná jídla vám dělají radost.

Aby se vytvořil hormon štěstí serotonin, potřebujeme aminokyselinu tryptofan. Jídlo, které ho poskytuje, je proto skutečným povzbuzením nálady. Dobrým zdrojem jsou ořechy a semena, ale také maso a ryby. Ty také poskytují cenné omega-3 mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na náladu.

Může vám jídlo udělat radost

Odpověď je ano. Náš výběr potravin ovlivňuje nejen fyzické zdraví, ale má také vliv na náladu. To je vědecky dokázáno.

Jedno je asi jasné každému: nejíme jen pro zasycení. Jídlo je potěšením, dokáže uklidnit, odměnit a zahnat nudu. Jako prostředek k dosažení cíle často používáme zejména sladkosti. Většinou takové vzorce chování pocházejí z dětství. Po návštěvě lékaře nebo za dobré vysvědčení byla zmrzlina nebo čokoláda. Když jsme se zranili, často přišla sladká útěcha. Taková pozitivní spojení v mozku zajišťují, že se okamžitě cítíme dobře a šťastně, když sníme své oblíbené sladkosti.

Jídlo dává jistotu

Navíc jídlo nám obecně dává pocit bezpečí. Jistě, protože jídlo je existenciální – lidé bez jídla nemohou žít. Naproti tomu hlad je něco hrozivého. Pokud není tělo dostatečně zásobeno energií a živinami, bije na poplach. Znervózníme, dostaneme špatnou náladu a už se nemůžeme soustředit. Tělo dává jasný signál: jídlo je potřeba. Po jídle se šíří příjemný pocit sytosti. Když jste sytí, cítíte se dobře, spokojeně a bezpečně.

Biochemický efekt

Ale nejen subjektivní pocit a asociace spojené s určitými potravinami vás dělají šťastnými. Existují určité složky, které prokazatelně zlepšují náladu. Ať už je to frustrace, nevolnost nebo stres – klasikou šťastných jídel je čokoláda. Ale i sýr a banány vám také přinesou dobrou náladu.

Které potraviny vám přinesou radost?

Serotonin je hormon štěstí par excellence. Pokud je ho dostatek, jsme uvolnění a nic nás nevyvede z cesty. Prekurzorem hormonu štěstí je tryptofan, který se nachází v banánech, čokoládě nebo kakau, ovesných vločkách, mandlích, dýňových a slunečnicových semínkách, hovězím mase, fazolích, tvarohu, houbách a zeleném čaji.

Kromě toho je důležitou složkou nervových buněk a balzámem pro mozek lecitin. Potraviny, které ho obsahují, jsou avokádo, vejce, sójové boby, slunečnicová a lněná semínka, mléko, sýry, ryby nebo hovězí maso.

Vitaminy B také zajišťují nervy z oceli a zároveň zabraňují chutím, které mohou podporovat špatnou náladu. Zdrojem jsou celozrnné výrobky, maso, ryby, polníček, špenát, kapusta, sezam, čočka a banány.

Pokud se dobře postaráte o střeva, jeho malí obyvatelé budou spokojeni a zlepší se i vaše nálada. Probiotické potraviny jsou proto skutečnými šťastnými potravinami. Jsou to například přírodní jogurt, kefír, kysané zelí, kimchi a kombucha.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322666/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat