Nezdravé srovnávání ve světě fitness

27.05.2023 | Psychika

V dnešním moderním světě je fitness důležitou součástí života. Vzhledem k tomu, že se na fyzickou kondici klade tak velký důraz, může být těžké držet krok s trendy a udržet si motivaci k dosažení svých fitness cílů. Tato skutečnost vede spoustu lidí k nezdravému srovnávání. Jak se mu správně vyhnout?

Výhody a nevýhody srovnávání 

Srovnávání se s ostatními z hlediska kondice může být pro některé lidi účinným způsobem, jak si udržet motivaci. Držet krok s konkurencí může být skvělý způsob, jak zůstat na cestě za svými fitness cíli. Je dobré své pokroky porovnávat s ostatními ve stejné věkové skupině a stupni pokročilosti. Díky tomu můžete lépe pochopit, jak si stojíte ve srovnání s ostatními, a může to být skvělý způsob, jak zůstat motivovaní k dosažení svých cílů. (1)

Nicméně je důležité mít na paměti, že srovnávání se s ostatními z hlediska kondice by nemělo být prováděno proto, abyste se cítili méněcenní. Je důležité si uvědomit, že každý člověk je jiný a žádní dva lidé nedosáhnou svých cílů stejným tempem. Takže pokud máte tendence mít při srovnávání pocity méněcennosti nebo sebelítosti, raději se mu úplně vyhněte a soustřeďte se na vlastní pokrok. (2)

Sociální sítě

Žijeme ve světě, kde je srovnávání s ostatními nevyhnutelné, zejména s rozvojem sociálních sítí. S množstvím času, který trávíme na svých elektronických zařízeních, a s obrovským počtem účtů, k nimž máme přístup, je nemožné, abychom se nedostali do koloběhu srovnávání. To může být obzvláště nebezpečné, pokud jde o fitness, protože je snadné nechat se chytit do pasti srovnávání s ostatními a toho, jak podle vás dobře vypadají. (3)

Sociální sítě nám mohou poskytnout nerealistický pohled na fitness, protože většina účtů se zaměřuje na konečný výsledek něčí cesty, nikoli na proces. Je také snadné zapomenout, že tělo každého člověka je jiné a že pokrok vypadá u každého jinak. I když může být lákavé srovnávat se s ostatními, je důležité si uvědomit, že každý má jiné cíle, typ těla a úroveň fyzické kondice. (4)

Místo toho, abyste se dívali na účty ostatních a porovnávali je, zaměřte se na svou vlastní cestu a pokroky. Nesrovnávejte se s ostatními, ale raději se zaměřte na své vlastní úspěchy a cíle. Nebojte se oslavovat vlastní úspěchy a ohlédněte se za tím, jak daleko jste došli. S tím vám může pomoci dokumentování vlastního pokroku pomocí fotek. Buď soukromě v mobilu, nebo na vašem účtu na sociálních sítích. (5)

Zdroje: (1) https://www.elitedaily.com/wellness/6-foolproof-ways-stop-comparing-others-youre-gym/2065590, (2) https://www.elitedaily.com/wellness/6-foolproof-ways-stop-comparing-others-youre-gym/2065590, (3) Názor autora, (4) Názor autora, (5) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat